Ungaria condiționează ajutorul acordat Ucrainei de drepturile minorității maghiare de pe teritoriul ucrainean

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó
Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó

Ungaria este pregătită să continue să ajute Ucraina în viitor, dar aşteaptă din partea Kievului să respecte drepturile comunităţii ungare locale, a declarat miercuri, în Lituania, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează Agerpres, care citează agenţia MTI.

O Ucraină puternică şi prosperă este în interesul Ungariei, însă în acelaşi timp este crucial ca guvernul ucrainean să garanteze drepturile câştigate de minoritatea ungară din ţară, inclusiv dreptul de a-şi folosi limba maternă, a spus Szijjarto la o conferinţă despre Ucraina desfăşurată la Vilnius.

''Dorim să subliniem că nu cerem nimic neobişnuit aici. Doar aşteptăm ca guvernul ucrainean să restabilească drepturile de care minoritatea maghiară s-a bucurat înainte de schimbarea legii'', a explicat el, referindu-se la legislaţia ucraineană privind folosirea de către minorităţi a limbii lor materne în administraţia publică, educaţie, cultură şi presă.

Ministrul de externe ungar a remarcat şi existenţa unui site ucrainean care listează ''duşmanii'' Ucrainei, unde sunt incluse şi nume ale mai multor reprezentanţi ai minorităţii ungare din Ucraina şi oficiali de la Budapesta.  le-a cerut participanţilor la conferinţă să facă tot ce le stă în putere pentru ca acest site să fie închis, potrivit agenţiei MTI.

 

Ungaria e foarte activă în Ucraina



Pe de altă parte, oficialul ungar a dat asigurări că Ungaria va continua campania de vaccinare împotriva COVID-19 în regiunea ucraineană Transcarpatia, în cadrul căreia se pot înscrie pentru vaccinare toate persoanele, indiferent de naţionalitate.

De asemenea, a continuat Szijjarto, după ce pandemia se va termina, Ungaria doreşte să organizeze din nou tabere de vară pentru copiii ucraineni proveniţi din familii afectate de conflictul din estul Ucrainei.

El a amintit că Ungaria a donat Ucrainei ventilatoare pentru secţiile de ATI şi de asemenea ţara sa este pregătită să furnizeze Ucrainei gaze naturale pentru acoperirea deficitului ei de aprovizionare.

Ungaria preţuieşte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a mai spus Szijjarto, adăugând că guvernul de la Budapesta a pledat mereu în favoarea unei cooperări mai strânse între Ucraina şi UE, inclusiv pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel