Ungaria a reacționat în scandalul Ținutului Secuiesc. Budapesta îl acuză pe Klaus Iohannis de 'incitare la ură'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, și premierul maghiar Viktor Orban. Sursă Foto: Peter Szijjarto Facebook
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, și premierul maghiar Viktor Orban. Sursă Foto: Peter Szijjarto Facebook

Șeful diplomației maghiare Peter Szijjarto a reacționat după declarația președintelui României, Klaus Iohannis.

Ministrul de Externe al Ungariei a transmis un mesaj video pe pagina personală de Facebook. Potrivit publicației 24.hu, Szijjarto a declarat că Budapesta este interesată să mențină relații bune cu România, dar a subliniat că declarația președintelui Klaus Iohannis este o „incitare la ură”, amintind că majoritatea etnicilor maghiari din Transilvania l-au votat.

„Azi, președintele României a făcut o declarație care este necivilizată și incită la ură. Președindintele Iohannis trebuie să fie conștient de faptul că marea majoritate a maghiarilor din Transilvania și din Ținutul Secuiesc l-au votat la ultimele alegeri prezidențiale din România”, a precizat Peter Szijjarto, care a cerut ca România să arate mai mult respect maghiarilor din Transilvania. 

 

De unde a pornit scandalul: Autonomia Ținutului Secuiesc

 

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în cursul acestei zile proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Președintele a susținut că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

"Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

PSD, principalul partid de opoziție, a reacționat după declarația președintelui acuzând derapaje „grosolane”. Președintele interimar al formațiunii a subliniat că ieșirea președintelui a avut loc deoarece acesta știa că legea va fi respinsă de Senat. 

Marcel Ciolacu a mai precizat, în răspunsul său, că „a fi patriot înseamnă să nu-ți trimiți românii să moară la cules de șparanghel în Germania”, făcând aluzie la miile de români care au plecat la muncă sezonieră în plină pandemie de COVID-19.

„După o lună de la adoptarea tacită, președintele a venit cu un atac grosolan. Dincolo de asta, vă spun sincer, astăzi am avut senzația că Vadim Tudor trăiește și este președintele României. Și nu cred că sunt singurul care a avut această senzație”, a conchis Marcel Ciolacu, într-o declarație de presă, ca răspuns la atacul președintelui Iohannis.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel