Cu toate că analiștii ISW evaluează că apărarea Rusiei în sud se degradează, informațiile SUA cred că ofensiva ucraineană nu-și va atinge obiectivul cheie în acest an

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Ucrainei / Militari din Brigada Mecanizată 22
Armata Ucrainei / Militari din Brigada Mecanizată 22

Situația de pe frontul din Ucraina stagnează, iar structurile americane de informații sunt sceptice privind capacitatea Kievului de a întrerupe podul terestru care leagă Crimeea de restul teritoriilor ocupate de Rusia.

Pe de altă parte, analiștii ISW consideră că succesele Forțelor Armate ucrainene în direcția sud ar putea permite Ucrainei să accelereze cursul contraofensivei și  să înceapă operațiuni în zonele din spatele celor mai dense câmpuri de mine.

Vestea mai puțin bună o dau serviciile de informații americane, citate de Washington Post. Potrivit publicației, din analiza structurilor de informații americane reiese că Ucraina nu va ajunge în acest an în orașul Melitopol, care este cheia pentru sud-est. În acest caz, Kievul nu își va putea îndeplini obiectivul principal - distrugerea podului terestre rusesc către Crimeea.

Oficialii americani au spus pentru WP care este cauza principală a avansului lent: câmpurile minate mari și apărarea fortificată a ocupanților ruși. Potrivit oficialilor, Forțele Armate care avansează spre Melitopol de la Robotîne se vor împotmoli în fortificațiile rusești și „vor rămâne la câțiva kilometri distanță de Melitopol”.

WP a mai raportat că ritmul ofensivei ucrainene a încetinit, inclusiv din cauza deciziei comandamentului ucrainean de a reduce pierderile pe câmpul de luptă.

 

ISW continuă să evalueze că forțele ruse nu au rezerve operaționale semnificative

De cealaltă parte, analiza Institutului pentru Studierrea Războiului - un think-tank care nu beneficiază, totuși, de datele și resursele aflate la dispoziția serviciilor de informații americane - arată că forțele ruse au investit efort considerabil (echipamente și personal) pentru a păstra controlul asupra localităților Robotîne și Urojaine, așa că succesele recente ale Ucrainei în aceste zone indică degradarea apărării rusești.

ISW notează că redistribuirea unităților rusești din alte zone mai arată că ofensivele recente ale Ucrainei au slăbit semnificativ pozițiile forțelor ruse care apără, fără rotație, vestul regiunii Zaporijia.

„Crește probabilitatea ca forțele ruse să fie nevoite să se retragă în poziții secundare, care nu dispun de sprijin semnificativ în cazul unei pătrunderi a forțelor ucrainene. Degradarea în continuare a forțelor ruse creează oportunități pentru orice străpungere ucraineană, acțiune care ar putea avea o semnificație operațională potențial importantă”, subliniază analiștii ISW.

 

Șansele unei contraofensive reușite

Armata Ucrainei / Militari din Brigada Mecanizată 22

Revenind la estimările serviciilor de informații americane, oficialii intervievați de WP au dezvăluit că șansele ca Ucraina să ajungă în orașul Melitopol au scăzut.

O astfel de evaluare sumbră se bazează pe capacitatea Rusiei de a apăra teritoriul ocupat cu o falangă de câmpuri minate și tranșee.

WP menționează că Ucraina a investit resurse enorme în Bahmut, inclusiv vieți umane și muniție. Unii din administrația Biden se tem că angajamentele din est ar putea submina potențialul pentru o ofensivă în sud.

„Provocarea rămâne de a sparge linia principală de apărare a Rusiei și nu există nicio dovadă că aceste sisteme (n.r. - avioane F-16 și de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune) sunt un panaceu”, a declarat ziarul, citat de un înalt oficial al administrației, nenumit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel