Un submarin american, cu rachete balistice la bord, face o vizită neobișnuită în Gibraltar

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Vizita extrem de neobișnuită a submarinului american USS Alaska în Marea Mediterană este doar cea mai recentă apariție publică a unuia dintre ”boomerii” Marinei, informează publicația The War Zone.

Submarinul din clasa Ohio, USS Alaska, echipat cu rachete balistice, a făcut o oprire neobișnuită în teritoriul britanic din Gibraltar. Forțele Navale ale SUA (US Navy) au făcut un pas, la fel de ciudat, de a anunța public sosirea submarinului, pe 28 iunie. Aceasta este cea mai recentă dintr-un șir de apariții  curioase publice ale flotei „boomer” [flota de submarine a US Navy, echipate cu rachete balistice intercontinentale - SSBN] a Marinei, care își execut, cu o expunere cât mai mică, patrulele de descurajare cu rachetele balistice nucleare Trident.

În comunicatul oficial despre oprirea submarinului în Gibraltar se precizează, că SSBN Alaska a făcut o „scurtă oprire”, care „întărește cooperarea dintre Statele Unite și Regatul Unit și demonstrează capacitatea, disponibilitatea, flexibilitatea și angajamentul continuu al SUA, în cadrul NATO."

În general, submarinele marinei americane vizitează în mod regulat baza britanică din Gibraltar, care poate primi submarine cu propulsie nucleară, inclusiv pentru întreținere. Teritoriul britanic ocupă o locație strategică la capătul estic al strâmtorii Gibraltar, care leagă Oceanul Atlantic de Marea Mediterană.

Cu toate acestea, vizitele SSBN americane în Gibraltar sunt foarte rare și, de asemenea, ieșirea lor la suprafața apei este un eveniment excepțional. Misiunea acestora este de a rămâne nedectate în vederea lansării unei eventuale lovituri de răspuns, în cazul atacării nucleare a SUA.

Marina americană are în prezent 14 SSBN din clasa Ohio și încă patru, care au fost transformate în SSGN (submarine cu propulsie nucleară echipate cu rachete de croazieră), ultimele având o capacitate foarte ridicată privind puterea de foc convențională, culegerea de informații, comanda-controlul și infiltrarea forțelor speciale.

Potrivit publicației The War Zone, în ultima lună submarinele americane SSBN au fost văzute de mai multe ori la suprafața apei.

În urmă cu câteva săptămâni, în largul coastei din zona Rota, Spania, a fost observat un submarin din clasa Ohio, care naviga la suprafață în Atlantic, foarte probabil acesta putând fi chiar USS Alaska. O altă apariție a unui submarin din clasa Ohio a avut loc pe 26 iunie în San Diego, California, iar în urmă cu o săptămână, un submarin, probabil același, apăruse la o bază navală majoră din sudul Californiei. Potrivit The War Zone, bazele din California nu sunt porturi de escală obișnuite pentru aceste submarine, SSBN americane având dislocarea, când nu sunt în misiune, fie la Baza Navală Kitsap din statul Washington, fie la Baza Navală Kings Bay din Georgia.

Pe 25 iunie, US Navy a anunțat public plecarea submarinului USS Maine din clasa Ohio din baza navală Kitsap pentru a începe ultima sa patrulare de descurajare. În condițiile în care, Marina americană publică doar întoarcerea din misiune a SSBN-urilor, pare mult mai neobișnuit, să existe o notificare oficială cu privire la începutul unei astfel de desfășurări.

Comentariul autorului: În ultima perioadă, și alte capabilități ale SUA de lovire nucleară au fost aduse în atenția publicului, prin comunicate oficiale ale forțelor armate americane. În acest sens, bombardierele stealth B2-Spirit și bombardierele B-52H, ambele destinate loviturilor strategice, au făcut de la începutul anului subiectul mai multor știri despre desfășurarea lor în misiuni globale de tip Bomber Task Force (BTF), în scop de descurajare și reasigurare a aliaților, potrivit comunicatelor oficiale. Dacă despre aeronavele B-52H, se poate spune că oricum poziția lor se putea afla cu ușurință, nu același lucru este valabil pentru avioanele B2-Spirit, invizibile pe radar.

Afișarea la vedere, a celor mai mobile capabilități din triada nucleară americană (bombardiere și submarine) și în același timp nedectabile, reprezintă de regulă o demonstrație de forță a superiorității tehnologice și are ca scop principal descurajarea adversarilor și menținerea încrederii aliaților. Bineînțeles, doar o fracțiune mică din aceste capabilități sunt aduse în atenția publică, imprevizibilitatea și surprinderea fiind în continuare atuuri importante în confruntările militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel