Un prototip al KF-21 (KF-X), avionul de generația a V-a dezvoltat de Coreea de Sud, a lansat cu succes o rachetă Meteor (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Testarea avionului de luptă KF-21 Boramae, dezvoltat de Coreea de Sud, continuă. Testul sistemelor de armament, care reprezintă o parte importantă a testelor efectuate înainte de intrarea avionului de luptă KF-21 Boramae în producția de serie, a fost efectuat la 28 martie. Astfel, avionul KF-21 Boramae a lansat o rachetă ghidată aer-aer Meteor de la MBDA.

 

Un alt sistem testat al aeronavei a fost tunul Gatling de 20 mm - a fost testată tragerea continuă a sistemului. Agenția pentru Programe de Achiziții în Domeniul Apărării a Coreei de Sud (DAPA) a anunțat că sistemul de lansare a rachetei Meteor și tunul Gatling al avionului au funcționat fără probleme și nu au provocat nicio avarie aeronavei.

Racheta Meteor fabricată de MBDA este capabilă să lovească ținte la o distanță de până la 200 km, lungimea rachetei este de 3,6 metri și greutatea este de 180 kg. Racheta este capabilă să atingă viteze de până la 4 Mach (aproximativ 4.600 de kilometri pe oră).

Testele au avut loc în apropierea coastei de sud a Coreei de Sud. Avioanele au decolat de la baza forțelor aeriene sud-coreene din Sacheon, aflată la 300 km de Seul. După efectuarea testului de lansare a rachetei Meteor, DAPA a spus că KF-21 a făcut un alt pas important pentru a deveni un ''avion de luptător cu drepturi depline” pentru a proteja spațiul aerian al Coreei de Sud.

În continuare, Agenția pentru Programe de Achiziții în Domeniul Apărării a Coreei de Sud (DAPA) va efectua o serie de teste cu avioanele KF-21 la altitudini joase și mari și la diferite viteze. De asemenea, este planificată testarea altor tipuri de rachete şi sisteme de arme.

În viitor, inginerii DAPA intenţionează să înarmeze aeronava KF-21 cu arme fabricate în Coreea de Sud. Acestea sunt rachete aer-aer, aer-sol, anti-navă și anti-radar.

Patru prototipuri KF-21 sunt în prezent supuse unor teste de zbor. Conform planului DAPA, șase prototipuri ale luptătorului vor fi implicate în teste, acestea urmând să dureze până în 2026.

Primul și al doilea prototip al KF-21 au decolat pentru prima dată în iulie și, respectiv, în noiembrie 2022, iar al treilea luna trecută. Toate acestea sunt avioane pilotate de un singur pilot, în timp ce al patrulea este un avion cu dublă comandă.

 

Despre avionul FK-21 (KF-X) de generația a V-a dezvoltat de Coreea de Sud

 

KF-21 Boramae (cunoscut anterior ca KF-X ) este un avion de luptă de generația a V-a, dezvoltat de Korea Aerospace Industries în parteneriat cu mai multe companii din Indonezia. Având dimensiuni de 16,9m x 4,7m x 11,2m, KF-21 este mai mare decât F-16 și are o dimensiune similară cu F-18. Un alt partener al proiectului este compania americană GE Aviation care furnizează motoarele F414, utilizate şi pe avioanele F/A-18E/F Super Hornets și Saab JAS 39E/F Gripens.  

Diverse publicaţii mass-media din domeniul aviaţiei indică data de 22 iulie ca fiind cea mai probabilă pentru zborul inaugural. Pentru un program atât de complex, întârzierea cu doar o lună poate fi considerată aproape nesemnificativă. Mai ales dacă ținem cont de faptul că între timp a existat o pandemie și neînțelegerile cu Indonezia, partener în acest program.

Compania sud-coreeană Korea Aerospace Industries (KAI) este responsabilă pentru proiectarea, asamblarea și testarea generală a aeronavei. Compania a avut experiență în dezvoltarea și fabricarea avioanelor din seria T-50. KF-21 Boramae este un avion stealth de nouă generație care combină elemente ale unui avion de vânătoare de generația a V-a. Deși inițial avioanele au fost destinate să fie produse ca aeronave de generația a V-a, prima aeronavă care a ieșit de pe linia de producție, conform specificaţiilor este de generaţia 4++.

Dar, conform producătorului, după o serie de alte lucrări planificate de actualizare, aeronava va devenit una de generația a V-a.

Cele șase prototipuri ale KF-21 Boramae produse până acum ar trebui să finalizeze faza de dezvoltare până în 2026. Aceasta va fi urmată de producția celor 40 de avioane KF-21 Boramae în configuraţia Block I. Avioanele KF-21 Block I sunt considerate aeronave de generația 4,5, având o amprentă radar destul de scăzută, similară cu cea a unui Dassault Rafale sau Boeing Super Hornet, și cu o electronică internă de generația a cincea.

După cum precizează publicaţia AviaciOnline, va urma şi un avion KF-21 Boramae în configuraţiile Block II şi Block III. În ceea ce privește KF-21 în configuraţia Block III, este de aşteptat ca această aeronavă să aibă caracteristici stealth similare cu cele ale F-35 sau F-22, pe lângă faptul că va încorpora alte tehnologii avansate care îl vor plasa pe deplin în liga aeronavelor de generația a V-a.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel