Un politician rus alimentează îngrijorările oficialilor NATO: Mutarea Wagner Group în Belarus oferă grupului de mercenari capacitatea de a lovi rapid

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un prim grup de mercenari Wagner Group a sosit în Belarus și ar fi început antrenamentul comun cu forţele armate din Belarus: Sursa foto: Cont Twitter Franak Viačorka - politician din Belarus.
Un prim grup de mercenari Wagner Group a sosit în Belarus și ar fi început antrenamentul comun cu forţele armate din Belarus: Sursa foto: Cont Twitter Franak Viačorka - politician din Belarus.

Repoziționarea forțelor Wagner Group în Belarus plasează Rusia în poziția de a lovi rapid obiective vitale ale NATO în apropierea Poloniei și Lituaniei, potrivit unui fost ofițer al armatei ruse. Andrei Kartapolov, un politician rus și fost colonel în armata rusă, a declarat pentru televiziunea de stat rusă că aşa-zis companie militară privată (PMC) Wagner Group ar putea lovi regiunea de frontieră a Poloniei și Lituaniei în "câteva ore" din noua să locație din Belarus.

Prezența grupului de mercenari ruși în Belarus vine după o revoltă aparent eșuată a Wagner Group și a liderului său, Evgheni Prigojin, luna trecută. Ca parte a unei înțelegeri cu Kremlinul pentru a pune capăt revoltei, Prigozhin a fost de acord să se exileze în Belarus, unde mercenarii Wagner au început să i se alăture și se pare că au ajutat la antrenarea forţelor armate belaruse.

Belarus, care s-a aliniat discret intenţiilor președintelui rus Vladimir Putin în războiul purtat împotriva Ucrainei, se află la o răscruce de drumuri importantă din punct de vedere strategic în Europa, având granițe cu țări NATO precum Polonia, Lituania și Letonia, pe lângă Ucraina.

Această graniță include coridorul Suwalki, important din punct de vedere strategic, o fâșie de 60 de mile de teren de-a lungul graniței dintre Polonia și Lituania, care se află între Belarus și exclava rusă Kaliningrad, unde se află Flota Baltică a Rusiei.

,,În cazul în care se întâmplă ceva, avem foarte mare nevoie de acest coridor Suwalki", a declarat Kartapolov în timpul apariției sale la un post televiziune. "O forță de atac ( aşa-zis companie militară privată Wagner Group - n.r.) este pregătită să cucerească acest coridor în câteva ore"."

Rebekah Koffler, fost ofițer de informații DIA, a declarat pentru Fox News că mutarea forțelor Wagner în Belarus ar putea face parte dintr-un plan mai cuprinzător al Rusiei de a deschide un alt front în războiul din Ucraina.

,,Repoziționarea Wagner Group a făcut parte din planul lui Putin de a deschide al doilea front în Belarus, care deține acum arme nucleare tactice", a declarat Koffler. "Puţin - sub pretextul așa-numitei "lovituri de stat Prigozhin" - a plasat Wagner, cea mai bună forță de luptă a sa, într-o poziție mult mai amenințătoare: mai aproape de Kiev , cât și de granița NATO - Letonia, Lituania."

Deși Koffler nu crede că această mișcare înseamnă că Putin încearcă să atace NATO, ea a susținut că este o modalitate prin care Putin ar putea "fi pregătit" în cazul în care Kremlinul se teme de o escaladare a conflictului de către SUA și NATO.

"Statul Major General al Rusiei care face calcule pe termen lung, a evaluat în urmă cu un deceniu că un război direct între Rusia și SUA/NATO este "inevitabil"", a spus Koffler. "Moscova interpretează fiecare mișcare a SUA și a NATO prin această prismă. 

Cu toate acestea, Koffler a avertizat că Rusia ar putea alege în continuare să lanseze un atac inițial din Belarus, argumentând că orice acțiune a NATO interpretată de Putin ca fiind escaladată ar putea să o determine să acționeze.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel