Un pilot chinez de Su-30 se laudă că anul trecut a fost la un pas să doboare o aeronavă a SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Su-30 China, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Su-30 China, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Un pilot chinez de Su-30 susține într-un material publicat în presa de la Beijing, că în cursul anului trecut a fost pe punctul de a doborâ o aeronavă străină. Nu se menționează ce aeronavă ar fi, însă experții sunt de acord, în unanimitate, că e o referire directă la un avion american.

Chinezii se plâng că în Marea Chinei de Sud, în cursul anului trecut, au bătut „recordul” în ceea ce privește interceptarea aeronavelor străine care se apropiau de spațiul aerian chinez.

În acest sens, publicația Global Times, administrată de guvernul de la Beijing, îl citează pe Lu Geng, pilot chinez de Su-30, care povestește un incident ce ar fi avut loc anul trecut în Marea Chinei de Sud.

Potrivit acestuia, incidentul a avut loc în mai 2020 în Marea Chinei de Sud, când aeronave „străine” s-ar fi apropiat de spațiul aerian al Chinei.

În pofida avertismentelor, avioanele ar fi continuat să se îndrepte spre spațiul aerian chinez.

„Aici sunt Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului. Sunteți pe cale să intrați în spațiul aerian al Chinei. Îndepărtați-vă imediat”, precizează sursa citată, într-un limbaj propagandistic, că ar fi transmis pilotul chinez, atât în limba chineză cât și în limba engleză.

 

„Lu și tovarășii săi au apărat suveranitatea Chinei”. Pilotul de Su-30 spune că era pregătit să doboare aeronava inamică

 

După ce avertismentele ar fi fost ignorate, pilotul de Su-30 s-ar fi angajat într-o manevră împotriva aeronavelor americane prin care a simulat un atac. După mai multe tentative eșuate de a „scăpa” de avionul chinez, aeronavele străine „nu au mai avut decât opțiunea de a se retrage”. 

Pilotul chinez a mai afirmat că în acel moment era pregătit de „luptă” și nu ar fi ezitat să doboare avionul american în cazul în care acesta ar fi răspuns agresiv.

„Lu și tovarășii săi au îndeplinit misiunea de a proteja suveranitatea aeriană a Chinei”, mai scrie Global Times, care citează postul de televiziune de stat CCTV, într-o sintagmă ce ne amintește de limbajul perioadei de dinainte de 1989.

Deși nu se specifică despre ce avioane ar fi fost vorba, presa din China afirmă în unanimitate, citând experți în domeniu, că în „incident” au fost implicate avioane americane. În acest sens sursa citată precizează că în mai 2020 SUA au trimis cel puțin 35 de avioane de recunoaștere și supraveghere în Marea Chinei de Sud.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel