Un oficial ucrainean spune că Ucraina poate recuceri în trei zile Severodoneţk cu sisteme occidentale cu rază lungă de acțiune

Darius Muresan |
Data publicării:
Multiple Launch Rocket System (MLRS) M270, foto: Lockheed Martin
Multiple Launch Rocket System (MLRS) M270, foto: Lockheed Martin

Ucraina ar putea recuceri oraşul-cheie Severodoneţk "în două-trei zile", imediat ce va dispune de arme de artilerie "cu rază de acţiune lungă", a afirmat joi Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk (Luhansk), unde continuă lupte aprige, informează Agerpres, care citează AFP.

Armata rusă încearcă de săptămâni să cucerească acest oraş industrial din regiunea Lugansk, important pentru a putea controla întregul bazin minier Donbas. Ruşii au cucerit teren în ultimele zile şi, după o contraofensivă ucraineană la sfârşitul săptămânii trecute, controlează din nou "o mare parte" din oraş, a estimat miercuri seara guvernatorul.

Tot miercuri seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că bătălia de la Severodoneţk este una foarte dură şi va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei.

Ucrainenii nu încetează să ceară Occidentului sisteme de lansare de rachete cu rază de acţiune lungă, în număr tot mai mare.

SUA au anunţat deja trimiterea la Kiev a patru sisteme de artilerie de mare precizie Himars, cu o rază de acţiune de circa 80 de km, puţin mai mare decât cea a unor sisteme ruse analoage, potrivit experţilor. Însă Washingtonul vrea să se asigure că soldaţii ucraineni stăpânesc bine aceste sisteme înainte de a le trimite mai multe, a declarat miercuri şeful Statului Major american, generalul Mark Milley.

Regatul Unit a anunţat la rândul său că va trimite lansatoare de rachete multiple Ucrainei de tip M270 MLRS.

La Severodoneţk este situată uzina chimică Azot, unde, potrivit avocatului american al magnatului Dmitro Firtaş, proprietarul uzinei, se află refugiaţi aproximativ 800 de civili.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel