Un MiG-31 a ieșit de pe pistă în timpul decolării în Rusia. Moscova vorbește de „pagube minore” - imaginile indică cu totul altceva

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.01.2022, un avion de vânătoare de tip MiG-31 a derapat de pe pistă în timpul decolării de pe un aerodrom din Regiunea Novgorod. În urma incidentului, niciunul dintre membrii echipajul aeronavei nu a fost rănit.

“Pe 29 ianuarie, în Regiunea Novgorod, în timpul decolării pentru efectuarea unui zbor planificat, un avion de vânătoare MiG-31 a ieșit de pe pistă, din cauza unei defecțiuni tehnice”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.

După cum au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, la locul incidentului s-a deplasat o comisie a Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. Aeronava urmează să revină în serviciul de luptă în scurt timp, după efectuarea unor verificări tehnice.

 

Rușii spun că aeronava MiG-31 a suferit doar „pagube minore”

 

Comentariul autorului: În ultimele ore, pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii și comentarii legate de avarierea avionului de vânătoare de tip MiG-31. Potrivit acestora, în incident a fost implicată aeronava MiG-31K cu numărul de bord 92 roșu, număr de înregistrare RF-95217. Este vorba despre una dintre platformele purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal.

Deși oficialii ruși susțin că avionul a suferit pagube minore și va reveni în scurt timp în serviciul de luptă, probabil că acest lucru nu se va întâmpla. Din imagini rezultă faptul că aeronava a fost avariată în mod serios, cabina acesteia fiind desprinsă practic de restul avionului.

Incidentul aviatic s-a produs pe aerodromul Soltsy din Regiunea Novgorod, care este întrebuințat de Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. Pe aerodrom funcționează o comenduire de aviație a Regimentului 52 Aviație de Bombardament - Shaykovka (Regiunea Kaluga), în dotarea căruia se află avioane de bombardament cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3.

Probabil, prezența avionului MiG-31K în regiune este justificată de folosirea experiențelor înregistrate în utilizarea rachetelor hipersonice Kinzhal, în perspectiva utilizării acestora pe aeronavele de tip Tu-22M3.

Începând de la sfârșitul anului 2017, în sud-vestul Federației Ruse, se află în serviciul de luptă experimental o escadrilă de avioane MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal. Cele 10 aeronave ale escadrilei, cu numere de bord roșii de la 90 la 99, sunt dislocate pe aerodromul din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan).

La sfârșitul anului 2021, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că în cadrul Forțelor Aerocosmice a fost format primul regiment dotat cu avioane de tip MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal.

Pentru perioada următoare, a fost anunțată intenția de înființare a unor noi unități de aviație dotate cu avioane MiG-31K, atât în Regiunile Militare Vest și Centru, cât și la Flota de Nord.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel