Un MiG-29 a interceptat imediat o rachetă lansată de un F-5 (Video). Avioanele de producție sovietică și americană zburau în formație

Sursă foto: Captură video via The Drive
Sursă foto: Captură video via The Drive

Imagini rare cu două avioane ale Forțelor Aeriene Iraniene au devenit virale pe rețelele de socializare. Într-un scurt videoclip, de aproximativ 20 de secunde, un MiG-29 Fulcrum interceptează o rachetă țintă lansată de un F-5 Tiger. Ambele avioane aparțin Forțelor Aeriene ale Republicii Islamice Iran.

Pe imagini se poate observa cum avionul de proveniență sovietică MiG-29 Fulcrum zboară în formație, aproape „umăr la umăr” cu avionul de producție americană F-5 Tiger. 

Pe măsură de MiG-ul ajunge aproape în paralel cu F-5, acesta din urmă lanseză o rachetă țintă și se îndepărtează de MiG virând spre dreapta. Doar câteva clipe mai târziu, aeronava de producție sovietică MiG-29 Fulcrum lansează, de sub aripa dreapta, o singură rachetă care se apropie de țintă și o detonează. Timpul dintre lansarea rachetei de către MiG-29 și interceptarea țintei este de aproximativ 4 secunde.

Racheta utilizată de MiG pentru interceptarea țintei e un R-73, rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune, produsă de URSS încă din anii 1980. Racheta țintă ar putea fi un sistem TDU-11 american.

Imagini video cu un MiG-29 al Iranului, interceptând o rachetă țintă lansată de un F-5:

 

Cei de la The Drive amintesc că bătrânele MiG-uri 29 Fulcrum reprezintă încă o capacitate importantă pentru Forțele Aeriene Iraniene, care se confruntă cu situație de criză în ceea ce privește aviația militară, situație generată și de sancțiunile impuse de Occident ca răsouns la programul nuclear al Teheranului. Aceste sancțiuni au îngreunat teribil de mult tentativele Iranului de a-și moderniza și achiziționa tehnică de luptă nouă din străinătate.

Sursa citată precizează că primul lot de MiG-29, care a numărat 18 aparate, a fost achiziționat din URSS iar livrările au început în iunie 1990. 

În ceea ce privește aparatele F-5, de producție americană, acestea sunt și mai vechi. Ele au fost achiziționate în anii 1970, când Iran era un aliat important al SUA. Desigur, Iranul condus de șah, înainte de revoluția islamică.

Teheranul achiziționase la vremea respectivă numeroase echipamente militare americane, inclusiv 166 de avioane Northrop F-5E/F Tiger II. După revoluția islamică din 1979, situația s-a schimbat radical. Iranienii au fost nevoiți să se adapteze și au modernizat avioanele, la noi standarde autohtone, pentru a le menține operabile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel