Un general rus vorbește despre lovirea României dacă posibile F-16 pentru Ucraina ar opera de pe aeroporturi românești

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO

Generalul (r.) rus Evgheni Bujinski vorbește deschis despre lovirea României și a Poloniei în cazul în care avioane de luptă donate Ucrainei vor folosi arodromurile din aceste state pentru a efectua misiuni împotriva forțelor ruse.

Decizia SUA și a Germaniei de a furniza tancuri Kievului a reaprins discuțiile privind posibilitatea ca țările occidentale să trimită avioane F-16, despre care oficialii ucraineni au spus că vor contribui la menținerea unui avantaj crucial față de de aviaţia rusă.

Președinele american Joe Biden a exclus categoric furnizarea de avioane de luptă americane F-16 Ucrainei, Germania precizând la rândul ei că un asemenea scenariu nu e luat în calcul.

Există alți aliați dispuși să livreze aeronave de luptă, ca de exemplu Slovacia care dispune de avioane MiG-29 sovietice utilizate și de ucraineni, ori cel mai vocal stat Polonia, care nu a exclus transferul de F-16. Cu o singură condiție majoră: Decizia să fie una unilaterală a NATO iar posibilul viitor transfer să se facă coordonat.

E puțin probabil însă să se ajungă curând la un consens, în timp ce mulți analiști atrag atenția că Ucraina are nevoie mult mai mare de sisteme antiaeriene, tancuri și rachete cu rază lungă decât avioane de luptă.

Ce ar putea însemna pentru Ucraina un "nu" cu privire la avioanele de luptă F-16 ? Oficial polonez: Avem nevoie de un consens la nivelul NATO

 

Un general rus amenință Polonia și România că vor fi lovite dacă se implică în „F-16 pentru Ucraina”

 

Generalul (r.) rus Evgheni Bujinski s-a lansat într-un șir de amenințări la adresa României și Poloniei.

Reacția militarului rus vine ca urmare a informațiilor privind transferul de F-16 către Ucraina.

Negat de puterile occidentale, transferul de F-16 e la nivel de tatonări, lucru confirmat chiar de Kiev.  Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale a Ucrainei, a transmis în aceste zile pe canalul său de Telegram: „Ucraina discută achiziționarea de avioane de vânătoare F-16. Avem semnale pozitive din Polonia, stat care e gata să ne ofere acest ajutor în coordonare cu NATO”.

Citat de publicația RMX News, generalul (r.) Evgheni Bujinski rus spune că în cazul în care avioane F-16 destinate Ucrainei ar opera de pe aeroporturi militare din România și Polonia (n.r. - state vecine Ucrainei care dețin avioane de luptă F-16), atunci acestea ar deveni ținte legitime ale Federației Ruse. În scenariul său războinic, Bujinski nu face nicio referire la faptul că atât Polonia cât și România sunt state membre NATO iar o astfel de acțiune ar angaja Rusia într-un război deschis cu cea mai puternică alianță militară din istorie.

„Dacă state NATO decid să se implice (n.r. - prin punerea la dispoziție a infrastructurii militare pentru avioane F-16 transferate Ucrainei) și să opereze de pe baze aeriene ale Alianței, din apropierea Ucrainei, precum România sau Polonia spre exemplu, ele devin o țintă legitimă din punct de vedere al dreptului internațional”, precizează generalul rus.

CITEȘTE ȘI: Rușii se fac că nu înțeleg de ce Ucraina cere avioane F-16 din moment ce Su-35 și Su-57 rusești dețin „controlul total” al Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel