Un F-35 american a aterizat în România, la Băneasa, cu precizie germană. Avionul va fi „vedeta” următoarelor zile în România

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion F-35 al U.S. Air Force aparținând 495th Fighter Squadron, în timpul unei aterizări în 2021 în Marea Britanie. Photo: U.S. Air Force
Avion F-35 al U.S. Air Force aparținând 495th Fighter Squadron, în timpul unei aterizări în 2021 în Marea Britanie. Photo: U.S. Air Force

Un avion F-35 Lightning II a aterizat în România pe aeroportul Băneasa.

Avionul va participa în premieră la Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, cea mai mare expoziție militară din regiunea Mării Negre. 

Aterizarea avionului F-35 era programată la Băneasa pe data de 20 mai 2024 la ora 14:00. Cu o „precizie germană”, avionul a pus roțile pe sol românesc exact la ora 14:00.

Din imaginile surprinse de la touch down și ulterior după aterizare, se poate observa din însemnele aeronavei că e vorba de un F-35 al U.S. Air Force care aparține 495th Fighter Squadron, aparat dislocat în Marea Britanie la Baza Aeriană  RAF Lakenheath.

 

 

F-35 este cel mai performant avion de generația a 5-a, urmând ca România să semneze contractul privind achiziția în cursul acestui an.

Recent, Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a precizat că anul acesta "vom avea vești bune" despre semnarea contractului pentru achiziţia avioanelor F-35. Declarațiile au fost făcute luna trecută, la Seul, în Coreea, în contextul unei întrebări adresate de DefenseRomania.

Contractul urmează să fie semnat în acest an. Din informațiile noastre, actul oficial privind achiziția de F-35 urmează să fie semnat în următoarele luni, undeva în vara-toamna anului.

 

F-35 pentru România 

 

2. F-35 Light... (f-35-lockheed_89561400.jpg)

F-35 Lightning. Foto: Lockheed Martin

În prezent România deține operațională o escadrilă completă de F-16, dislocată la Borcea, în apropiere de Mihail Kogălniceanu (MK). E vorba de 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, care formează Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea. 

România are totodată în derulare un contract pentru achiziționarea a încă 32 de avioane F-16 din Norvegia.

Avioanele F-16 vor asigura tranziția către F-35.

În ceea ce privește F-35, acesta va fi cel mai scump program de înzestrare din istoria țării noastre. Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

Derularea achiziției se va face in 2 faze.

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane

Faza 2: 1 escadrila – 16 avioane.

Prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.

CITEȘTE ȘI: Despre viitoarele avioane F-35 ale României: Puternicul sistem de senzori, arme, costuri, dar și câteva întrebări fără răspuns

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel