Un F-16 al U.S. Air Force s-a prăbușit în Coreea de Sud: Este al treilea accident de acest fel în doar opt luni de zile

Foto: Un F-16 decolând de la Baza Aeriană Kunsan, Coreea de Sud, 19 ianuarie 2024. Sgt. Samuel Earick - Forțele Aeriene ale SUA
Foto: Un F-16 decolând de la Baza Aeriană Kunsan, Coreea de Sud, 19 ianuarie 2024. Sgt. Samuel Earick - Forțele Aeriene ale SUA

Un avion de luptă american F-16 s-a prăbușit în apele din apropierea coastei vestice a Coreei de Sud după o “urgență apărută în timpul zborului”, a informat astăzi, 31 ianuarie, U.S. Air Force într-un comunicat, adăugând că pilotul „s-a ejectat în siguranță” și a fost transportat conștient la o unitate medicală pentru evaluare.

Avionul s-a prăbușit în timp ce zbura deasupra Mării Galbene, lângă Baza Aeriană (274 km sud de Seul) folosită atât de forțele americane, cât și de cele sud-coreene.

„Suntem foarte recunoscători forțelor de salvare din Republica Coreea și tuturor colegilor noștri care au făcut posibilă recuperarea rapidă a pilotului nostru”, a declarat Matthew C. Gaetke, comandantul Aripii 8 Luptă, prima unitate din străinătate care a primit platforma F-16, în 1981.

Pilotul catapultat a fost salvat la aproximativ 50 de minute după prăbușirea avionului. Motivele accidentului sunt încă necunoscute și se caută rămășițele aparatului.

 

Al treilea accident cu F-16 în doar opt luni

 

Acesta este al treilea accident cu avioane de luptă americane F-16 din mai 2023 și al doilea în ultimele două luni. În toate cazurile, piloții au reușit să se catapulteze și să supraviețuiască.

În decembrie, un alt avion de luptă F-16 al Aripii 8 s-a prăbușit în Marea Galbenă în largul coastei de sud-est a Coreei de Sud, pilotul fiind, de asemenea, catapultat în siguranță înainte de prăbușire. La acea vreme, Gaetke a ordonat o pauză de două zile a zborurilor, pentru investigarea și recuperarea aeronavei. Nu este clar dacă ancheta s-a încheiat.

În luna mai anul trecut, un alt pilot F-16 a fost catapultat în siguranță înainte ca aeronava să se prăbușească pe terenurile agricole din apropierea bazei aeriene Osan.

În afara acestora, în noiembrie un avion american cu decolare și aterizare verticală V-22 Osprey s-a prăbușit în largul coastei Japoniei, toate cele opt persoane de la bord pierzându-și viața. De atunci, toate avioanele de acest tip au rămas la sol, iar Congresul a lansat o investigație de supraveghere a programului.

Statele Unite sunt cel mai important aliat militar al Coreei de Sud. Aproximativ 28,5 mii de militari americani sunt în prezent staționați în Coreea de Sud.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel