Un diplomat iranian, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru coordonarea unui atentat dejucat în Franța

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Un diplomat iranian condamnat în Belgia la 20 de ani de detenţie pentru un proiect de atentat în Franţa împotriva unor opozanţi ai regimului de la Teheran a renunţat miercuri să mai facă apel, ceea ce înseamnă că sentinţa de condamnare rămâne definitivă, a anunţat parchetul federal belgian, potrivit Agerepres, care citează AFP.

Assadollah Assadi, în vârstă de 49 de ani, aflat la post la ambasada Iranului la Viena în momentul faptelor, a fost considerat de justiţia belgiană ca fiind coordonatorul acestei tentative de atentat dejucate in extremis la 30 iunie 2018 datorită acţiunii concertate a mai multor servicii de informaţii europene.

Judecat împreună cu trei complici pentru 'tentative de asasinat cu caracter terorist' şi 'participare la activităţile unui grup terorist', Assadi, descris ca agent al Ministerului iranian al Informaţiilor, a primit la 4 februarie la Anvers pedeapsa maximă de 20 de ani, cerută de acuzare la sfârşitul lunii noiembrie.

Diplomatul, care a negat permanent acuzaţiile, a fost absent la proces şi la citirea verdictului.

Miercuri dimineaţă, cu ocazia unei audieri de procedură în faţa Curţii de Apel din Anvers, avocatul Dimitri de Béco a anunţat că iranianul renunţă să facă apel.

Doar cei trei prezumtivi complici ai diplomatului, condamnaţi la 4 februarie de tribunalul corecţional din Anvers la pedepse cu închisoarea între 15 şi 18 ani, vor fi judecaţi în apel, în noiembrie.

Acest dosar, care amestecă spionajul şi terorismul, a provocat tensiuni diplomatice între Teheran şi mai multe capitale europene, inclusiv Parisul.

Un atentat cu bombă avea ca ţintă la 30 iunie 2018, la Villepinte în apropiere de Paris, marea adunare anuală a Consiliului naţional al rezistenţei iraniene (CNRI), coaliţia de opozanţi având ca principală componentă organizaţia Mujahedinii poporului (MEK).

Opozanţii vizaţi au denunţat un plan ce ţine de 'terorismul de stat', care ar fi putut provoca 'o baie de sânge' dat fiind că la adunare participau mii de persoane.

De partea cealaltă, Iranul a acuzat o procedură judiciară 'ilegală şi cu încălcarea flagrantă a dreptului internaţional', Teheranul invocând imunitatea diplomatică de care consideră că ar fi trebuit să beneficieze Assadi. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel