Un calcul greșit și Rusia se năpustește asupra Ucrainei. Herbst: Nu e momentul ca SUA să arate slăbiciune. România și Polonia sunt cruciale

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Diplomatul american John E. Herbst, președintele Atlantic Council's Eurasia Center și fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în Ucraina în timpul Revoluțiilor Portocalii, a analizat strategia Federației Ruse și a transmis un avertisment serios pentru Administrația Biden.

În cadrul unui lung editorial semnat în prestigioasa revistă National Interest, Herbst, un fin cunoscător al Federației Ruse, e convins că Vladimir Putin nu blufează și doar poziția fermă a Administrației Biden a împiedicat „sfâșierea” Ucrainei. Însă Putin nu a renunțat la idee.

În opinia diplomatului, cel mai mic semn de slăbiciune arătat de SUA, coroborat cu un calcul greșit la Moscova, ar duce la invadarea Ucrainei de către trupele Federației Ruse.

Herbst scrie că Ucraina rămâne principalul obiectiv și cea mai mare problemă a politicii externe a Federației Ruse. Ucraina e vitală pentru Moscova iar Vladimir Putin a declarat public în repetate rânduri că Ucraina este „linia roșie” pentru care trupele ruse vor riposta militar dacă va fi încălcată. 

Obiectivul rus e clar: Evitarea cu orice preț ca Ucraina să se îndrepte spre Occident și mai ales NATO.

 

Războiul hibrid nu a dat rezultatele dorite. Putin e pregătit de o aventură militară în Ucraina iar primul test pentru Biden a fost în primăvara lui 2021

 

În editorialul său, fostul ambasador american la Kiev precizează că Moscova are nevoie de o Ucraină pe aceeași linie ca Belarusul. Războiul hibrid pe care Rusia îl poartă în Ucraina, Donbas, din 2014 încoace, nu pare să dea rezultatele dorite. După 6 ani de conflict Vladimir Putin e departe de a-și fi atins obiectivul. În tot acest context Vladimir Putin e decis să genereze un conflict convențional pentru a bloca orice cale a drumului european al Ucrainei.

Iar în 2021 Vladimir Putin a încercat de două ori să invadeze Ucraina, e de părere diplomatul american. Iar de fiecare dată doar răspunsul ferm al SUA au făcut Moscova să se retragă.

Primul test la care Putin l-a supus pe Biden a fost în aprilie 2021, când Federația Rusă a comasat la granița Ucrainei arpoximativ 100.000 de soldați și tehnică militară grea. Oficial rușii au precizat că răspund exercițiilor NATO tot prin manevre militare. Neoficial John E. Herbst e convins că Putin a tatonat terenul pentru o intervenție militară. 

„Răspunsul lui Biden a fost unul excelent”, remarcă Herbst. Biden a sesizat pericolul și a semnalat public că dacă Moscova se va aventura militar în Ucraina, SUA vor impune sancțiuni majore și vor oferi sprijin militar Ucrainei, fiind inițial pe masă un pachet de 100 de milioane de dolari. Secretarul de stat Antony Blinken, șeful Pentagonului Lloyd Austin și Jake Sullivan, consilierul prezidențial pe probleme de securitate, au demarat acțiuni diplomatice imediate de susținere a Ucrainei. Hotărârea cu care SUA au răspuns l-a făcut pe Putin să ezite.

 

SUA au făcut concesii pentru a stabiliza relația cu Rusia și pentru a se putea concentra pe contracararea Chinei în Indo-Pacific

 

Aceasta a fost cea mai dură poziție adoptată de Washington din 2008 încoace, de la războiul rus împotriva Georgiei. 

Însă victoria nu a fost fructificată de americani e de părere John E. Herbst. Diplomatul spune că SUA au făcut concesii iar răspunsul Administrației Biden după masivele valuri de atacuri cibernetice ruse nu a fost unul pe măsură. Herbst pune această atitudine a Washingtonului asupra Moscovei pe tentativele americane de a dezvolta o relație predictibilă și stabilă cu Federația Rusă, fapt care le-ar permite americanilor să se concentreze pe contracararea Chinei în Indo-Pacific.

Un al doilea test a avut loc la finalul acestui an când rușii au dislocat din nou forțe militare masive la granița cu Ucraina. Estimările indică peste 100.000 de militari, unele surse vorbind de o creștere la 175.000. Și de această dată SUA au reacționat cu fermitate. Bill Burns, directorul CIA și fost ambasador american la Moscova s-a deplasat în Rusia unde și-a exprimat îngrijorarea și a avertizat că răspunsul american în cazul unei invazii a Ucrainei va fi extrem de puternic. Nemulțumit de răspunsul primit din partea rușilor, președintele Joe Biden a emis un nou avertisment în timpul conferinței de presă pe care secretarul de stat Blinken a susținut-o recent cu ministrul de externe de la Kiev Dimitri Kuleba, aflat în luna noiembrie în vizită oficială în State.

 

O nouă ramură de măslin oferită Moscovei de americani. SUA trebuie să rămână pe poziții de forță iar România și Polonia pot fi determinante pentru evitarea războiului

 

Dar și de această dată SUA au oferit „o ramură de măslin Rusiei”, crede Herbst. Americanii sunt cei care au făcut pași pentru a aplana conflictul, contacte care s-au concretizat cu videoconferința dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin. John E. Herbst e de părere că situația e una periculoasă.

Dacă Kremlinul calculează greșit și are impresia că tonul pașnic al Washingtonului e un semn de slăbiciune, Vladimir Putin poate apăsa din nou butoanele.

John E. Herbst e de părere că doar fermitatea SUA îl va împiedica pe Putin să se aventureze militar în Ucraina. În acest sens diplomaticul american sfătuiește actuala administrație de la Casa Albă să rămână pe poziții de forță și să renunțe la concesiile făcute în trecut.

Acesta consideră că descurajarea militară poate fi esențială iar România se află în capul listei SUA. Herbst scrie în editorialul său că SUA trebuie să continue programul de înarmare a Ucrainei și, foarte important, să sporească colaborarea pentru consolidarea prezenței militare în state-cheie aliate precum țările baltice, Polonia și România.

În acest sens nu putem să nu amintim că mai multe avioane F-15 ale Forțelor Aeriene ale SUA au aterizat, pe 15 decembrie, la Câmpia Turzii, unde au operat împreună cu militarii români și detașamentul italian Eurofighter de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

CITEȘTE ȘI: Friedman - analiză a strategiei Rusiei: Neutralizarea SUA și paralizarea NATO, esențiale înainte de o intervenție militară

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel