Un centru logistic pentru echipamente NATO a fost deschis în Polonia (Foto/Video): Este cea mai mare investiție în infrastructură pentru Alianță din ultimii 30 de ani

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Centrul logistic NATO din Polonia. Aprilie 2023. Sursa foto: Ministerul Apărării din Polonia.
Centrul logistic NATO din Polonia. Aprilie 2023. Sursa foto: Ministerul Apărării din Polonia.

Un important depozit de arme al NATO a fost deschis săptămâna aceasta în Polonia, oferind statelor aliate un loc ușor accesibil cu mii de elemente de tehniă militară și alte echipamente care pot fi mobilizate în caz de forţă majoră. În Powidz, un centru logistic care a devenit central pentru eforturile militare americane pe flancul estic al NATO, un proiect care a durat șase ani a fost finalizat miercuri, în timp ce înalți oficiali americani și polonezi au lăudat importanta strategică pe care o are acesta. 

"Vor fi șapte depozite gigantice staționate aici, pe teritoriul polonez, pline de echipamente grele, peste 2.700 de piese, de la tancuri la vehicule (de luptă) Bradley, toate aparținând brigăzilor blindate americane", a declarat Mark Brzezinski, ambasadorul SUA în Polonia, în timpul ceremoniei de deschidere.

Facilitatea va permite forțelor militare americane să trimită mai repede o întreagă brigadă blindată, reducând termenele de desfășurare cu ajutorul armamentului prepoziționat aici, a spus Brzezinski.

Facilitatea de 360 de milioane de dolari, care a fost finanțată de NATO, este cea mai mare investiție în infrastructură a NATO din ultimii 30 de ani.

,,Posibilitatea de a depozita echipamente militare în această bază va scurta semnificativ timpul de reacție al forțelor militare americane, ceea ce va consolida securitatea Poloniei și a întregului flanc estic al NATO. Sistemul de securitate pe care îl construim se bazează pe acest principiu", a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak.



El a precizat că acest hub este un element important de descurajare și o manifestare a solidarității în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Hub-ul va permite primirea rapidă de întăriri de la aliați. La urma urmei, acesta reduce timpul de echipare completă a acestora de la o lună și jumătate (în cazul transferului de echipamente din Statele Unite) la câteva zile.

 

Polonia piesa centrală a eforturilor armatei SUA de a descuraja agresiunea rusă de-a lungul flancului estic al NATO

 


Deschiderea depozitului de armament urmează înființării recente a primei garnizoane americane permanente din Polonia, în orașul Poznan, situat în centrul-vest, care servește drept cartier general avansat pentru Corpul V al armatei.

În ultimii ani, Washingtonul și Varșovia au investit masiv într-o rețea de locații folosite de forțele americane în Polonia. Aceste evoluții au făcut din Polonia piesa centrală a eforturilor armatei SUA de a descuraja agresiunea rusă de-a lungul flancului estic al NATO.

După intervenția militară inițială a Rusiei în Ucraina în 2014, armata SUA a început să-și consolideze prezența militară în Europa.

O parte esențială a acestui efort a fost obținerea unei game largi de armament în locații prepoziționate, la care trupele pot avea acces în funcție de necesități, fie pentru instruire, fie pentru a răspunde în caz de forţă majoră.

Deși numărul soldaților staționați permanent în Europa a crescut ușor în ultimii ani, armata SUA se bazează în mare măsură pe forțele care se rotesc în interiorul și în afara continentului pentru a-și îndeplini misiunea. Faptul de a dispune de echipament într-o rețea de depozite eficientizează aceste eforturi.

Centrul logistic Powidz, cunoscut oficial sub numele de ''Complexul de Depozitare și Întreţinere a Echipamentelor pe Termen Lung'', consolidează orașul polonez ca nod logistic cheie pentru armata SUA.

"Această bază este importantă deoarece, datorită ei, ne creștem capacitățile de descurajare și, de asemenea, ne arătăm solidaritatea în cadrul NATO", a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, în cadrul ceremoniei.

Generalul Steven Basham, comandantul adjunct al Comandamentului European al SUA cu sediul la Stuttgart, Germania, a adăugat că Polonia servește drept "un pivot al securității regionale" în regiune. Iar "dovadă este chiar în fața ochilor noștri" odată cu înființarea centrului logistic de arme, a adăugat generalul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel