SUA transmit un mesaj Iranului: Un bombardier strategic B-52 Stratofortress a survolat Orientul Mijlociu

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardier B-52 al US Air Force si avioane F-15 ale Arabiei Saudite Sursa foto: CENTCOM
Bombardier B-52 al US Air Force si avioane F-15 ale Arabiei Saudite Sursa foto: CENTCOM

Un bombardier B-52 a survolat ieri zone din Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor cu Iranul, transmite CENTCOM (Comandamentul Central al SUA) . 

Bombardierul B-52 din cadrul Escadrilei a 2-a a decolat de la Baza Forțelor Aeriene Barksdale din Louisiana și a zburat fără escală spre Orientul Mijlociu. Avionul a survolat Golful Persic și Arabia Saudită, potrivit datelor de urmărire a zborului.

Comandamentul Central al armatei americane a publicat ulterior imagini ale bombardierului care zboară alături de avioane F-15 ale Forței Aeriene Regale Saudite.

În timpul misiunii, bombardierul a colaborat cu centrele de operațiuni aeriene AFCENT, cum ar fi F-15E ”Strike Eagles”, F-16 ”Fighting Falcon”, KC-10 ”Extender” și KC-135 ”Stratotanker”.

Deși nu menționează Iranul în declarația sa, Comandamentul Central a spus că zborul a fost menit ”să prezinte angajamentul SUA față de securitatea regională”.

Acesta a fost cel de al treilea zbor efectuat în acest an și deveniseră o rutină în ultimele luni ale administrației fostului președinte Donald Trump. Decizia lui Trump din 2018 de a retrage unilateral SUA din acordul nuclear cu Iranul a declanșat o serie de incidente în regiune.

Este pentru prima dată când un bombardier american survolează Orientul Mijlociu după venirea lui Joe Biden la putere.

Biden și-a exprimat dorința de a reveni la acord dacă Iranul onorează limitele acordului cu privire la programul său nuclear.

B-52H "Stratofortress" este un bombardier cu rază lungă de acțiune, care poate îndeplini o varietate de misiuni. Bombardierul poate zbura la viteze subsonice la altitudine mare. Are o rază de luptă fără a fi nevoit să realimenteze care depășește 13.200 de kilometri. B-52H poate transporta o mare varietate de bombe ghidate.

CENTCOM  precizează că se angajează să asigure securitatea partenerilor și să păstreze stabilitatea regională. ”Statele Unite nu caută conflicte, dar continuă să fie prezente și angajate să răspundă oricărei situații de urgență din întreaga lume”, se arată în comunicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel