Un bilanț al Forțelor Terestre Ucrainene arată cât de intense sunt atacurile ruşilor din ultima perioadă: Peste 300 de drone tactice au fost distruse în luna martie

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Aparare antiaeriană a Armatei Ucrainene
Aparare antiaeriană a Armatei Ucrainene

Unitățile și subunitățile de apărare antiaeriană din cadrul Forțelor Terestre Ucrainene au distrus, în luna martie, 326 de UAV-uri rusești destinate misiunilor de atac și recunoaștere aeriană. Informația a fost făcută publică chiar de comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, generalul-locotenent Oleksandr Pavlyuk.

Pe tipuri de drone, situația este următoarea:

- „Shahed-131/136” (UAV-uri explozive) - 151;

- „Zala” (atât explozive cât și de recunoaștere) - 45;

- „Supercam” (recunoaștere) - 13;

- „Lancet” (explozive) - 92;

- Orlan-10 (recunoaștere) - 21;

- tip nespecificat – 4.

„În condiții de ostilități intense, unitățile Forțelor Terestre continuă să pună la pământ un număr semnificativ de UAV-uri tactice ale inamicului, în special drone FPV, folosind diferite mijloace de război radioelectronic”, a adăugat Pavlyuk.

 

Bombardamente rusești masive asupra Ucrainei

 

Recent, Rusia a intensificat bombardamentele pe teritoriul Ucrainei. Cel mai frecvent, forțele ruse atacă instalațiile din sectorul combustibililor și energiei sau alte infrastructuri critice, a precizat RBK-Ucraina.

Potrivit șefului Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kyril Budanov, este probabil ca inamicul să continue lovirea sectorului energetic ucrainean.

Comentariul autorului: Potrivit raportărilor zilnice ale Statului Major General ucrainean, militarii ucraineni au doborât, în luna martie, 963 de drone tactice (numărul nu include dronele FPV care sunt de ordinul 700-800 pe zi), iar dintre acestea 429 au fost de tipul „Shahed-131/136”. Deci Forțele Terestre ucrainene au reușit să doboare 34% din totalul dronelor tactice și 35% din cele „Shahed-131/136”.

Performanța este una notabilă deoarece, acoperirea oferită de unitățile și subunitățile antiaeriene ale Forțelor Terestre ucrainene este, de regulă, una limitată la zona de acțiune a marii unități mecanizate sau de tancuri pe care o deservește. Prin faptul că aceste unități și subunități antiaeriene folosesc majoritar sisteme de luptă bazate pe mitraliere antiaeriene și tunuri antiaeriene automate de calibru mic (de exemplu Ghepard) se reduce semnificativ costul de interceptare al dronelor rusești.

În luna martie, toate forțele ucrainene au reușit să doboare 429 de drone „Shahed-131/136” din cele 483 cu care Ucraina a fost atacată, ducând rata de interceptare la aproape 89%. Nivelul de interceptare a dronelor „Shahed-131/136” este unul foarte ridicat și semnifică, pe de o parte acoperirea foarte bună a obiectivelor critice ucrainene împotriva acestui tip de armă iar pe de altă parte înseamnă că forțele ucrainene reușesc să monitorizeze extrem de precis zborul acestor mijloace de atac.

Potrivit generalului american, James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa-Africa, Ucraina a pus la punct un sistem național de detectare acustică a dronelor care zboară la joasă altitudine, în special pe cele „Shahed-131/136”.

„Ucraina a trebuit să improvizeze pentru a urmări numeroase obiecte (aeriene). Au luat 8.000 de senzori acustici și i-au montat pe stâlpi de 6 picioare în toată țara. Microfoanele au fost amplasate astfel încât să poată determina direcția zborului dronelor”, a spus Heker în februarie la simpozionul AFA 2024, potrivit publicației ucrainene Militarny.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel