Un bancher ucrainean oferă o jumătate de milion de dolari pentru o dronă trimisă în Piața Roșie din Moscova pe 9 mai

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit  publicației de știri Meduza - fondată de jurnaliştii ruşi în Letonia și considerată indezirabilă la Moscova -  bancherul  ucrainean Volodimir Yatsenko, unul dintre fondatorii Monobank și coordonator al proiectului de producere a dronelor ucrainene “Dovbush T10”, a promis că va oferi peste 20 de milioane de grivne (mai mult de 500.000 de dolari) pentru aterizarea unei drone în Piața Roșie din Moscova, pe 9 mai.

În cadrul unei discuții cu reporterii agenției ucrainene „Apostrof”, Yatsenko a reamintit că pe 9 mai în Piața Roșie are loc parada anuală prilejuită de sărbătorirea Zilei Victoriei, la care defilează de regulă militari ruși cu tehnica din dotare. „Adică, acestea vor fi, așa cum spun ei, ținte militare legitime. Prin urmare, îi îndemn pe toți cei care au legătură cu producția de UAV-uri să le creăm o sărbătoare”, a declarat omul de afaceri.

Acesta a precizat că este dispus să plătească prima unui producător ucrainean de drone a cărui dronă, cu ajutorul unui operator militar, va ateriza în Piața Roșie pe 9 mai. Mai mult, Yatsenko a postat pa pagina sa de Facebook și un link pentru cei care doresc să majoreze cuantumul primei oferite.

„Sper ca această sumă să fie împărțită în mod corect între producător și operatorii militari care vor îndeplini cu succes sarcinile și va fi direcționată către îmbunătățirea UAV-urilor. Pentru a evita neînțelegerile, ar trebui să existe un slogan ucrainean pe aripile aparatului, de exemplu, „Glorie Ucrainei”, „Glorie eroilor””, a mai detaliat Yatsenko, precizând că o dronă Dovbush T10 va zbura „în afara competiției”.

Bancherul ucrainean este un puternic susținător al utilizării dronelor pe câmpul de luptă. În urmă cu o lună acesta a cerut antreprenorilor naționalii să “găsească un Steve Jobs ucrainean” care să investească masiv în dezvoltarea de arme de înaltă precizie, în special, UAV-uri, asigurând o producție la scară industrială.

„Războiul aflat în desfășurare în Ucraina este un fenomen nou în istoria operațiilor militare. O astfel de amploare și putere a utilizării artileriei, a dronelor și a mijloacelor EW [de război electronic] nu a fost niciodată văzută până acum. În vară, durata medie de viață a unei drone era de 15–20 de iesiri-avion. Acum, densitatea focului de artilerie și folosirea mijloacelor EW este incredibilă, iar durata de viata a UAV-urilor din apropierea liniei de contact este de 3, maxim 5 ieșiri”, observa bancherul ucrainean foarte familiarizat cu problema utilizării dronelor militare în conflict.

Acesta a dezvăluit că, prin programul pe care îl manageriază, a achiziționat cinci linii de producție pentru dronele Dovbush T10, dar necesarul este dublu. “Trebuie să ne mișcăm mai repede, absența UAV-urilor, absența dronelor este direct proporțională cu pierderile luptătorilor noștri”, a sintetizat Yatsenko opinia pe care o are privind importanța dronelor în spațiul de luptă din Ucraina.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel