Un avion rusesc Su-27 a interceptat o dronă americană RQ-4B deasupra apelor neutre ale Mării Negre

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 15.10.2023, militarii ruși au ridicat în aer un avion de vânătoare de tip Su-27 pentru a nu permite încălcarea graniței de stat a Federației Ruse de către o dronă americană Global Hawk, aflată deasupra Mării Negre.

,,Pe 15 octombrie 2023, mijloacele rusești pentru controlul spațiului aerian situat deasupra acvatoriului Mării Negre au descoperit o țintă aeriană, care se apropia de granița de stat a Federației Ruse”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agențiile Interfax și Tass.

,,Pentru identificarea țintei aeriene și pentru prevenirea încălcării de către aceasta a graniței de stat a Federației Ruse, a fost ridicat în aer un avion de vânătoare din compunerea forțelor aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană”, au menționat reprezentanții militari ruși.

Potrivit precizărilor acestora, echipajul avionului rusesc de vânătoare a identificat ținta aeriană ca fiind o dronă de cercetare de tip RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA.

Reprezentanții Ministerului rus al Apărării au informat că, la apropierea avionului de vânătoare rusesc, drona străină s-a întors, iar granița de stat a Federației Ruse nu a fost încălcată.

,,Zborul avionului de vânătoare rusesc a fost efectuat în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian situat deasupra apelor neutre, cu respectarea măsurilor de siguranță”, au concluzionat militarii ruși.

Comentariul autorului: Prezența în zona Mării Negre a unei drone americane de cercetare a fost confirmată și de sursele de monitorizare a situației aeriene de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram.

Potrivit datelor prezentate de acestea drona de tip Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE11, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia. Aceasta a ieșit desupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Drona a evoluat în partea centrală a Mării Negre, la sud de Peninsula Crimeea, la limita FIR Sevastopol.

Probabil că interceptarea dronei de către avionul de vânătoare rusesc s-a realizat într-un raion situat la sud-vest de Sevastopol.

Trebuie precizat faptul că zborul dronei americane a început în cursul zilei de 14 octombrie și a durat mai mult de 20 de ore.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel