Un avion rusesc MiG-31K, cu o rachetă Kinzhal la bord, a zburat în Belarus, declanșând o alertă aeriană pe întreg teritoriul Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:
MiG-31 rusesc, echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Belarusian Hayun
MiG-31 rusesc, echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Belarusian Hayun

Surse de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter, precum și mass-media din Ucraina, potrivit agențiilor Unian și Ukrinform, au semnalat faptul că, pe 13.11.2022, un avion rusesc de vânătoare-interceptare de tip MiG-31K, cu o rachetă aerobalistică hipersonică de tip Kinzhal la bord, a efectuat un zbor de antrenament în spațiul aerian al Republicii Belarus.

Aeronava a decolat de pe aerodromul din Machulishchi, fiind escortat de un avion de vânătoare de pe aerodromul din Baranovichi.

În urma zborului avionului rusesc, pe întreg teritoriul Ucrainei a fost declanșată o alertă aeriană.

Grupul de monitorizare Belarusian Hayun a publicat o fotografie din care rezultă faptul că avionul MiG-31K al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a fost aeronava cu numărul de înregistrare RF-92339. În imagine se poate observa că avionul are amplasată sub fuselaj o rachetă de tip H-47M2 Kinzhal, cu o rază de acțiune de aproximativ 2.000 de kilometri.

Imaginea confirmă faptul că aeronava MiG-31 cu numărul de înregistrare RF-92339 a fost modificat la versiunea K, cea care permite întrebuințarea rachetelor hipersonice Kinzhal. Anterior, membrii grupului de monitorizare confirmaseră posibilitatea unui singur avion de pe teritoriul Republicii Belarus de a folosi acest tip de rachete. Este vorba despre aeronava cu numărul de înregistrare RF-92462.

La jumătatea lunii octombrie, grupul Belarusian Hayun a informat că trei avioane rusești MiG-31K, dotate cu rachete aerobalistice hipersonice H-47M2 Kinzhal, au sosit în Republica Belarus. Este vorba despre aeronavele cu numerele de înregistrare RF-92339, RF-92462 și RF-92333. Membrii grupului au primit deja dovezi că primele două aeronave sunt într-adevăr capabile să întrebuințeze rachete Kinzhal. Probabil că, și cel de-al treilea avion dispune de aceeași capabilitate.

Jurnaliștii grupului au scris și despre transportul de rachete hipersonice Kinzhal în Republica Belarus, pe 16 octombrie. Această concluzie a fost trasă în baza aterizării a trei avioane militare de transport, cu numerele de înregistrare RF-86902, RF-76722 și RF-76724, pe aerodromul din Machulishchi. Aeronavele au sosit după avioanele MiG-31K și se presupune că ar fi putut să aducă rachetele Kinzhal.

Compania americană Planet Labs a publicat mai multe fotografii din satelit, datate 18 și 31 octombrie, în care pot fi observate cele trei avioane rusești și mai multe containere cu rachete Kinzhal.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel