Un avion multirol Su-30SM s-a prăbușit în Kazahstan. Piloții s-au salvat prin catapultare

Cătălin Costea |
Data publicării:
Su-30SM, Kazahstan. Sursă foto: Ministerul Apărării din Kazahstan
Su-30SM, Kazahstan. Sursă foto: Ministerul Apărării din Kazahstan

Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Kazahstan a informat că, pe 16 aprilie, ora locală 20.45, o aeronavă multirol Su-30SM s-a prăbușit în timp ce evolua în spațiul aerian național.

Cei doi piloți ai avionului au reușit să se salveze prin catapultare și se află în prezent sub supraveghere medicală. Nu s-au raportat alte victime sau pagube materiale.

O comisie specială s-a deplasat la fața locului pentru a investiga cauza accidentului.

Potrivit mesajului postat pe contul oficial de Telegram al Ministerului Apărării din Kazahstan, aeronava s-a prăbușit în cadrul zborurilor de antrenament efectuate de piloți la Centrului de instrucție pentru aviație din localitatea Balkhash, în timpul efectuării manevrelor de aterizare.

În urma a trei acorduri semnate cu Rusia pe parcursul mai multor ani, Kazahstanul a comandat un total de 36 de avioane Su-30SM, în versiune similară celei utilizate de aviația rusă. Datele din surse deschise arată că până în prezent au fost livrate 20 de aeronave, în loturi mici, de două sau patru bucăți. Ultimele două loturi, de câte patru avioane, au sosit în Kazahstan recent, în lunile noiembrie și decembrie 2020.

„Avionul Su-30SM va crește semnificativ capacitățile de acoperire a trupelor și obiectivelor împotriva atacurile aeriene, precum și de detectare și distrugere a țintelor aeriene și terestre”, declara în noiembrie 2020 Nurlan Ormanbetov, comandantul șef al Forțelor Aeriene din Kazahstan. În același timp, ministerul Apărării dădea asigurări că piloții kazahi au fost deja instruiți la cele mai înalt standard pentru utilizarea noilor aeronave.

Cu toate acestea, se ridică întrebări asupra nivelului de pregătire și asigurare a zborurilor de către personalul specializat, cu atât mai mult cu cât, în urmă doar o lună, o aeronavă militară de transport An-26 s-a prăbușit, tot în timpul manevrelor de aterizare, în cel mai mare oraș din Kazahstan, Almaty.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel