Un avion militar american C-130 a recuperat pentru prima dată o dronă Gremlin în aer (VIDEO)

Gheorghita Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

În premieră, Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată (DARPA) din Departamentul american al Apărării a recuperat un vehicul aerian fără pilot X-61 Gremlin, aflat în zbor, cu ajutorul unei aeronave C-130, încheind o etapă în efortul armatei americane de a desfășura roiuri de drone de pe o navă-mamă.

În cadrul testului, care a avut loc în ultimele zile din octombrie, două aparate X-61 Gremlin au validat cu succes, în prima fază, toate pozițiile de zbor ale unei formații autonome, precum și caracteristicile de siguranță. Ulterior, un UAV, aflat în zbor, a fost recuperat de un avion C-130.

„Această recuperare a fost punctul culminant al anilor de muncă și demonstrează că se pot realiza recuperări sigure și fiabile din aer”, a declarat locotenent-colonelul Paul Calhoun, manager de program pentru Gremlins în cadrul Biroului de Tehnologie Tactică al DARPA. „O astfel de capacitate se va dovedi, probabil, critică pentru viitoarele operații aeriene distribuite.”

DARPA a lansat un videoclip cu recuperarea reușită, în care un aparat Gremlin se fixează de un dispozitiv de andocare care este coborât de la aeronava C-130. Ulterior, aripile Gremlinului se pliază și aeronava C-130 extinde un braț de recuperare, cu care ridică UAV-ul la bord.

Potrivit DARPA, un UAV X-61 Gremlin a fost distrus în timpul testelor de zbor.

 

„Recuperarea aeropurtată este complexă”

 

„Recuperarea aeropurtată este complexă”, a spus Calhoun. „Ne vom bucura de succesul acestei implementări, apoi ne vom întoarce la lucru, analizând în continuare datele și stabilind următorii pași pentru tehnologia Gremlins.”

Recuperările aeriene sigure, eficiente și fiabile au capacitatea de a extinde semnificativ domeniul de întrebuințare a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) în situații de conflict, precizează DARPA într-un comunicat din 5 noiembrie.

Aparatele Gremlin pot fi echipate cu o varietate de senzori și alte sarcini utile specifice misiunii și pot fi lansate de pe diferite tipuri de aeronave militare. După îndeplinirea unei misiuni și recuperarea aeriană, aparatele Gremlin pot fi adaptate  de echipajele aflate la sol, în termen de 24 de ore, pentru o altă misiune.

Aparatele X-61 Gremlin au o formă monolitică cu aspect de rachetă de croazieră, caracteristicile de dimensiune fiind: lungime 4,2 m; lățime 0,57 m; înălțime 0,52 m; anvergură aripi 3,47 m. Masa totală a aeronavei este de 680 kg, din care încărcătură utilă 65,7 kg. Poate atinge o viteză maximă de 740 km/h, iar autonomia este de 560 km.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel