Un avion de vânătoare rusesc a interceptat desupra Mării Baltice un P-3C Orion german și un Atlantic-2 francez. Moscova spune că nu i-a fost încălcat spațiul aerian

Ionel Copcea |
Data publicării:

Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat că, pe 15.05.2023, un avion de vânătoare Su-27 din compunerea forțelor de serviciu pentru apărarea antiaeriană ale Flotei din Marea Baltică a interceptat un avion P-3C Orion aparținând Forțelor Navale ale Germaniei și o aeronavă Atlantic-2 din cadrul Forțelor Navale ale Franței deasupra acvatoriului Mării Baltice.

“Pe 15 mai 2023, mijloacele rusești pentru controlul spațiului aerian situat deasupra Mării Baltice au descoperit două ținte aeriene, care se apropiau de granița de stat a Federației Ruse. Pentru identificarea acestora, a fost ridicat în aer un avion de vânătoare Su-27 din compunerea forțelor de serviciu pentru apărarea antiaeriană ale Flotei din Marea Baltică”, se arată într-un comunicat de presă al centrului, preluat de agențiile Interfax și Tass.

Reprezentanții Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse au precizat că echipajul avionului rusesc de vânătoare a identificat țintele aeriene ca fiind un avion de patrulare de bază P-3C Orion din cadrul Forțelor Navale ale Germaniei și un avion de patrulare antisubmarin Atlantic-2 aparținând Forțelor Navale ale Franței.

După ce avioanele străine s-au îndepărtat de granița de stat a Federației Ruse, aeronava rusească a revenit pe aerdromul de dislocare permanentă.

“Frontiera de stat a Federației Ruse nu a fost încălcată”, au concluzionat reprezentanții centrului.

 

Un alt avion de cercetare britanic RC-135W Rivet Joint, în proximitatea enclavei ruse Kaliningrad

 

Comentariul autorului: Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au confirmat prezența pe 15 mai în proximitatea frontierei rusești din Regiunea Kaliningrad a celor două aeronave ale Germaniei și Franței.

Trebuie remarcat faptul că, pe 15 mai, proximitatea enclavei ruse Kaliningrad a fost survolatā și de un avion de cercetare britanic de tip RC-135W Rivet Joint. Aeronava, cu numărul de înregistrare ZZZ664 și indicativul radio RRR7215, a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie și a evoluat la o altitudine de 10.356 de metri.

Probabil că aceasta nu a fost interceptată de avioanele de vânătoare rusești din cauza faptului că deasupra Mării Baltice a zburat la distanță mai mare de frontiera rusească. În schimb, traiectul de zbor situat deasupra teritoriilor Poloniei și Lituaniei s-a apropiat mai mult de granițele rusești.

Este de așteptat ca, în perioada următoare, situația de securitate din regiunea Mării Baltice să se deterioreze din cauza aderării Finlandei la NATO, fapt ce nu este agreat de Federația Rusă. Probabil că, avioanele de vânătoare ruseș vor deveni la fel de agresive ca în zona Mării Negre, pentru a preveni transformarea Mării Baltice în “lac NATO”, așa cum se speculează în diverse mijloace de presă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel