Un avion de luptă multirol F-15E american a doborât o dronă iraniană în estul Siriei

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 21 august, un avion de vânătoare F-15E al Forțelor Aeriene ale SUA a doborât un sistem aerian fără pilot (UAS), care se consideră că a venit din Iran, după ce a fost identificat drept o amenințare pentru trupele americane staționate în estul Siriei.

„Avioanele coaliției au angajat și au doborât cu succes un UAS în vecinătatea facilității de sprijin a misiunii Green Village”, a declarat pentru Reuters colonelul Wayne Marotto care conduce coaliția condusă de SUA împotriva ISIS.

De asemenea, reporterul Fox News, Lucas Tomlinson, a postat pe Twitter un mesaj în cadrul căruia citează oficiali americani care declară că “un avion F-15E a doborât drona iraniană întrucât a zburat prea aproape de cei 900 de militari americani din zonă”.

Oficialii americani au declarat inclusiv pentru site-ul Aviation Week că drona “a fost considerată o amenințare și au fost luate măsuri de autoapărare”.

Green Village este un avanpost unde trupele americane sunt cazate în fostele vile construite de industria petrolieră lângă un important câmp petrolifer sirian, potrivit Washington Post.

Deși Israelul a doborât mai multe drone cu avioanele sale de luptă, astfel de acțiuni ale Forțelor Aeriene ale SUA sunt rare. Avioanele multirol americane F-15E au mai doborât o singură dată un UAV în Siria, în iunie 2017.

Luna trecută, Pentagonul a declarat că este profund îngrijorat de atacurile asupra personalului SUA din Siria și Irak, după ce doi militari au fost răniți în urma atacului cu 14 rachete asupra unei baze aeriene irakiene care găzduia forțe ale SUA, potrivit Reuters.

De asemenea, există temerea că demonstrațiile de forță din Siria se vor intensifica în această perioadă în care SUA sunt  preocupate să gestioneze retragerea din Afganistan care a devenit aproape haotică.

La începutul acestei luni, SUA, Marea Britanie, Israel și alte țări au acuzat  Iranul pentru atacul cu drona „kamikaze”, din 30 iulie, în urma căruia căpitanul român și un marinar britanic și-au pierdut viața la bordul petrolierului MV Mercer Street operat de Israel în largul coastei Omanului.

Aripa verticală a dronei a fost recuperată de pe nava civilă atacată și a rezultat că este similară cu cele ale altor drone iraniene, după cum a scris Wall Street Journal citând surse militare americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel