Un avion american de tip E-8C JSTARS a îndeplinit prima misiune pe timp de noapte în spațiul aerian al Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:

Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, în cursul nopții de 04 spre 05 februarie, un avion american de conducere în luptă și indicare a țintelor de tip E-8C Joint STARS a îndeplinit o misiune neobișnuită în spațiul aerian al Ucrainei.

Pe lângă faptul că este vorba despre primul zbor efectuat pe timp de noapte în regiune a fost schimbat și raionul în care a evoluat aeronava. De regulă, în timpul prezenței în spațiul aerian ucrainean, avionul E-8C efectua mai multe treceri în apropierea liniei de demarcație din Donbas. Însă, ultima misiune a fost îndeplinită în nordul Ucrainei.

Avionul de tip E-8C Joint STARS a decolat de la Baza Aeriană Ramstein din Germania. Aeronava, cu numărul de înregistrare 95-0121 și indicativul radio REDEYE6, a evoluat la o altitudine de aproximativ 10.060 de metri, cu o viteză de circa 745 de kilometri pe oră. Aceasta a fost realimentată în spațiul aerian al Poloniei de la un avion-cisternă KC-135T Stratotanker, cu indicativul LAGR880, care a decolat de la o bază aeriană din Marea Britanie.

Aeronava americană a efectuat mai multe treceri între localitățile ucrainene Nizhyn și Konotop, fapt ce permite scanarea regiunilor Bryansk și Kursk din Federația Rusă și Gomel din Republica Belarus.

 

SUA au adus o aeronavă de tip E-8C în Regiunea Mării Negre încă din noiembrie 2021

 

Forțele Aeriene ale SUA au început să aducă o aeronavă de tip E-8C în Regiunea Mării Negre în prima parte a lunii noiembrie 2021, în contextul concentrării de trupe rusești la frontiera cu Ucraina. Prima misiune a fost îndeplinită pe 09 noiembrie, iar următoarea pe 16 decembrie. Avionul a mai zburat în regiune pe 28 și 31 decembrie, precum și pe 03 și 05 ianuarie. În ultima perioadă, misiunile s-au intensificat și au devenit aproape zilnice.

Trebuie precizat faptul că, pe 31 ianuarie, un avion E-8C JSTARS s-a întors brusc din misiunea îndeplinită în spațiul aerian al Ucrainei, cel mai probabil din motive tehnice.

De regulă, aeronava E-8C Joint STARS îndeplinește misiuni în tandem cu un avion american de cercetare radioelectronică de tip RC-135V/W Rivet Joint.

Avionul de conducere în luptă și indicare a țintelor E-8C zboară alternativ deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al Ucrainei. Raioanele în care sunt îndeplinite misiunile sunt aproape aceleași, fiind situate la aproximativ 70 de kilometri sud de Feodosia (deasupra Mării Negre) și în apropierea liniei de demarcație din Donbas (deasupra Ucrainei).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel