Generali iranieni și alți înalți oficiali militari, uciși de Israel într-o clădire a Ambasadei Iranului din Siria. Iranul cere „un răspuns internațional”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Iranului, în timpul unor exerciții. Sursă foto: www.TehranTimes.com
Armata Iranului, în timpul unor exerciții. Sursă foto: www.TehranTimes.com

Israelul a atacat luni secția consulară iraniană din capitala siriană Damasc, a informat presa oficială iraniană. Hezbollah-ul libanez „jură răzbunare”.

 

Potrivit televiziunii de stat iraniene în limba arabă Al-Alam, clădirea consulatului iranian a fost complet distrusă de atacul aerian. Ministerul sirian al Apărării, citat de AFP, a declarat că toate persoanele care se aflau acolo în acel moment au fost ucise sau rănite.

Potrivit Gărzilor Revoluționare din Iran, doi generali și cinci ofițeri ai organizației militare au fost uciși în lovitura care se pare că a fost efectuată de aeronave israeliene, scrie Agerpres.

Potrivit Ministerului de Externe de la Teheran, Iranul își rezervă dreptul de a întreprinde „acțiuni reciproce” ca răspuns la un atac israelian. „Teheranul va decide tipul de răspuns și pedeapsa împotriva agresorului”, a spus ministerul.

Hezbollah-ul libanez, susţinut de Iran, a avertizat marţi că Israelul va fi pedepsit. "Această crimă nu va trece fără ca inamicul să fie pedepsit", a spus grupul într-un comunicat, invocând o "răzbunarea" care va urma.

Gărzile Revoluționare au confirmat rapoartele anterioare ale Reuters și ale presei iraniene conform cărora unul dintre comandanții Gărzilor Revoluționare, Mohammad Reza Zahadi, a fost ucis în atac. Potrivit presei, el a comandat Forța Quds iraniană din Siria și Liban din 2016, care sprijină rețeaua de aliați a Teheranului în străinătate.

Declarația îl menționează pe Mohammad Rahimi ca fiind al doilea dintre generalii Gărzii Revoluționare uciși astăzi la Damasc.

Urmare atacului efectuat la Damasc, Rusia a solicitat reunirea, pe 2 aprilie, a Consiliului de Securitate al ONU, într-o ședință publică, scrie TASS.

 

Israelul refuză să comenteze atacul

 

Israelul a refuzat să comenteze incidentul. „Nu comentăm rapoartele mass-media străine”, a spus un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Reporterii Reuters de la fața locului au văzut fum ridicându-se din epava clădirii, despre care au spus că a fost nivelată, și vehicule de urgență.

Ambasada Iranului din Liban a condamnat ferm atacul. „Această agresiune israeliană barbară este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a normelor diplomatice și a cerințelor Convenției de la Viena”, a spus ambasada, potrivit Jerusalem Post.

Israelul Tatacă în Siria de mult timp ținte asociate Iranului, susținute de mișcarea libaneză Hezbollah. Atacurile s-au intensificat din octombrie anul trecut, când mișcarea teroristă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent în teritoriile israeliene.

Țintele din apropierea Damascului au fost, de asemenea, vizate de atacuri aeriene de duminică. Vineri, atacurile aeriene din nord-vestul Siriei au ucis peste 50 de persoane, inclusiv soldați sirieni și membri ai Hezbollah, potrivit SOHR.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel