Un alt submarin nuclear rusesc a ieșit în Marea Albă pentru teste. Genelalissimus Suvorov este ultimul produs din clasa Borey-A

Ionel Copcea |
Data publicării:
Kazan, primul submarin al clasei Borey-A, Proiect 885M. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Kazan, primul submarin al clasei Borey-A, Proiect 885M. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.07.2022, citând o sursă din domeniul construcțiilor navale, că cel de-al doilea submarin din producția de serie din cadrul Proiectului 955A (clasa Borey-A), Generalissimus Suvorov a ieșit pentru prima dată în Marea Albă pentru desfășurarea testelor de uzină de marș.

“Submarinul nuclear Generalissimus Suvorov a ieșit pentru prima dată din Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk pentru desfășurarea testelor de uzină de marș în Marea Albă. În cadrul acestora, vor fi verificate navigabilitatea și calitățile privind exploatarea submarinului, în conformitate cu caracteristicile de proiectare”, a menționat sursa.

 

Submarinul Generalissimus Suvorov face parte din generația a patra de submarine cu propulsie nucleară

 

Potrivit precizărilor acesteia, după finalizarea testelor de marș, vor fi executate testele de stat ale submarinului, care vor include verificarea practică a tuturor sistemelor de armamente de la bord.

“Conform planurilor curente, submarinul strategic Generalissimus Suvorov va fi introdus în dotarea Forțelor Navale ale Rusiei până la sfârșitul anului 2022”, a concluzionat sursa.

Submarinul Generalissimus Suvorov face parte din generația a patra de submarine cu propulsie nucleară și aparține Proiectului îmbunătățit 955A, fiind proiectat de Biroul central de construcții de tehnică navală Rubin din Sankt Petersburg. În cadrul proiectului, au fost implementate soluții tehnice noi, au fost perfecționate echipamentele, a fost redus nivelul câmpurilor fizice, a crescut securitatea și a fost finalizat un set de măsuri pentru substituirea importurilor.

Începerea construcției submarinului Generalissimus Suvorov a început pe 26 decembrie 2014 la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, parte a Corporației întrunite constructoare de nave (OSK). Acesta a fost lansat la apă pe 25 decembrie 2021. Este planificat ca noul submarin să întărească gruparea de submarine nucleare a Flotei din Oceanul Pacific.

Primul submarin din cadrul Proiectului 955A, Prince Vladimir, a fost introdus în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse pe 12 iunie 2020. Ulterior, pe 21 decembrie 2021, a fost predat flotei primul submarin de acest tip din producția de serie, respectiv Prince Oleg.  

 

Rusia plănuiește să construiască 12 submarine nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN) din clasele Borey și Borey-A 

 

Comentariul autorului: Planurile curente ale Forțelor Navale ale Federației Ruse prevăd construirea și introducerea în dotarea Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific a 12 submarine nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN) din clasele Borey și Borey-A (câte șase pentru fiecare flotă).

Până în prezent, în dotarea celor două flote au fost introduse cinci submarine de acest tip, din care trei aparțin Flotei din Oceanul Pacific (K-550 Aleksandr Nevsky, K-551 Vladimir Monomakh și K-552 Prince Oleg) și două Flotei de Nord (K-535 Yuri Dolgoruki și K-549 Prince Vladimir).

Pe lângă submarinul Generalissimus Suvorov, care a început testele de marș, urmând să fie livrat Flotei din Oceanul Pacific, alte patru submarine din clasa Borey-A se mai află în construcție la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk: Imperator Aleksandr III, Prince Pozharsky, Dmitri Donskoy și Prince Potemkin. Primul dintre acestea este destinat tot Flotei din Oceanul Pacific, iar următoarele trei Flotei de Nord.

Construcția ultimelor două submarine strategice Proiect 955A este planificată să înceapă în anul 2023.

Trebuie menționat faptul că submarinele din clasele Borey și Borey-A pot primi la bord câte 16 rachete balistice intercontinentale de tip Bulava.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel