Ultima verigă a fost activată: După cele patru flote, Rusia a scos pe mare și navele Flotilei din Marea Caspică

Ionel Copcea |
Data publicării:

Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 17.02.2022, că aproximativ 20 de nave de luptă și auxiliare ale Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC) au început desfășurarea de exerciții pe mare.

“În total, la exercițiul naval de comandament și stat major vor participa aproximativ 20 de nave ale FRMC, între care nava de patrulare Daghestan, navele mici purtătoare de rachete Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug, navele mici purtătoare de artilerie Makhachkhala, Astrakhan și Stupinets, dragoare de bază, vedete și nave auxiliare”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de agenția Interfax.

După cum au informat reprezentanții militari ruși, “în viitorul apropiat, grupările tactice navale ale FRMC vor începe să desfășoare activități comune de navigație într-o ordine unică de marș, respingând atacurile aeriene ale adversarului și executând elemente ale luptei navale. De asemenea, navele vor executa lansări de rachete și trageri de artilerie”.

În același timp, forțele flotilei vor îndeplini misiuni de căutare și distrugere a minelor, cu executarea de trageri de luptă cu armamentul din dotare.

Conform Planului de pregătire pentru luptă al Forțelor Armate ale Federației Ruse pe anul 2022, în perioada ianuarie-februarie, în toate zonele de responsabilitate ale flotelor, se desfășoară o serie de exerciții militare navale, sub conducerea comandantului-șef al Forțelor Navale, amiral Nikolai Evmenov.

Obiectivele de bază ale activităților vizează desfășurarea de acțiuni comune ale Forțelor Navale și Forțelor Aerocosmice în vederea apărării intereselor naționale ale Federației Ruse în Oceanul Planetar, precum și contracararea amenințărilor militare din direcțiile maritime și oceanice.

Exercițiile acoperă acvatoriile mărilor adiacente teritoriului rus, precum și alte raioane operative importante ale Oceanului Planetar.

În total, la exercițiile flotelor participă peste 140 de nave de luptă și auxiliare, peste 60 de aparate de zbor, 1.000 de unități de tehnică militară și aproximativ 10.000 de militari.

Comentariul autorului: FRMC este ultima structură aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse care a fost scoasă pe mare pentru desfășurarea de exerciții. În prezent, activități intense de pregătire pentru luptă au loc la toate cele patru flote ale Forțelor Navale (Flota de Nord, Flota din Oceanul Pacific, Flota din Marea Baltică și Flota din Marea Neagră), precum și în estul Mării Mediterane.

În urmă cu câteva zile, cotidianul rus Izvestia a informat că Ministerul Apărării a decis formarea în cadrul FRMC a unor detașamente operative de nave, care să participe la misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană. Acestea ar urma să fie trimise în Crimeea și în portul sirian Tartus, pentru consolidarea grupărilor operative ale Forțelor Navale din aceste regiuni.

Ieșirea pe mare a navelor de luptă ale FRMC poate semnala faptul că Rusia a renunțat să mai trimită întăriri în Marea Neagră și Marea Mediterană, ținând cont și de faptul că oficialii ruși au anunțat și începerea retragerii trupelor suplimentare dislocate la frontiera cu Ucraina. În același timp, exercițiile pot marca și formarea unor grupări navale specifice și începerea deplasării către Marea Neagră și Marea Mediterană prin canalul Volga-Don. Zilele următoare vor clarifica intențiile părții ruse în ceea ce privește întrebuințarea navelor de luptă ale FRMC.

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că cele patru paltforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale FRMC (nava de patrulare Daghestan și navele mici purtătoare de rachete Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug) pot să execute lovituri asupra unor ținte situate în jumătatea estică a Ucrainei fără să iasă din Marea Caspică. Din punctul cel mai vestic al Mării Caspice și până la Kiev este o distanță de aproximativ 1.400 de kilometri, adică exact distanța de la care navele FRMC au executat lansări de rachete asupra unor ținte de pe teritoriul Siriei, în toamna anului 2015.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel