Croația, ultima țară NATO cu MiG-21, își înnoiește flota: Primul avion Rafale a fost predat Forțelor Aeriene Croate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale / Foto:SIRPA-AIR, via ministerul croat al apărării MOHR.hr
Rafale / Foto:SIRPA-AIR, via ministerul croat al apărării MOHR.hr

Luni, 2 octombrie, prima aeronavă de luptă multifuncțională Rafale va fi livrată către Croația. Predarea aeronavei va avea loc la baza forțelor aeriene franceze, a anunțat duminică ministrul apărării Mario Banožić.

Croația are nevoie urgentă de cele 12 aeronave de vânătoare în contextul în care Forţele Aeriene Croate operează doar aeronave sovietice MiG-21 care, în 2024, ar urma să fie scoase din uz.

După ce, în această primăvară, România a retras avioanele MiG-21, Croația a rămas singurul stat NATO care mai are în serviciul activ vechile aeronave sovietice, dezvoltate la începutul Războiului Rece, la începutul anilor '50.

Astfel, vestea privind recepționarea primei aeronave Rafale este una de bun augur pentru Forțele Aeriene croate. Totuși, în următoarele luni, piloții croați vor putea zbura Rafale doar în Franța, la Centrul de Formare Bordeaux.

Avion Rafale /  Foto: SIRPA-AIR

Primele șase Rafale vor sosi în Croația abia în al doilea trimestru din 2024.

”Vorbim de o zi istorică... preluarea oficială a primului Rafale, care va fi adus ulterior aici, în Croația, împreună cu celelalte 5, adică primele șase piese, la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2024”, a spus ministrul apărării Mario Banožić.

Croația a semnat cu Franța un contract pentru 12 avioane Rafale aflate în uz, un avion de luptă multirol cu două motoare de generația 4+, produs de gigantul francez Dassault Aviation, achiziționat pentru nevoile Forțelor Aeriene Croate - Zagrebul urmând a plăti 1 miliard de euro pentru avioanele aeronavele modernizate la versiunea F3R.

Din cele 12 aparate, 10 vor fi în comandă simpli și 2 în dublă comandă. Contractul a fost semnat în timpul vizitei lui Emmanuel Macron la Zagreb, în 2021.

 

Pregătirea piloților și tehnicienilor are loc în Franța

Avion Rafale /  Foto: SIRPA-AIR

După ceremonia oficială de primire a aeronavei Rafale în Franța, militarii croați vor zbura la Centrul de Formare din Bordeaux, unde se vor desfășura pregătiri suplimentare pentru personalul tehnic și piloții Forțelor Aeriene Croate.

Mai exact, un total de 90 de angajați vor fi trimiși treptat la formare în Franța, proces care a început încă de la sfârșitul anului 2022, a explicat Ministerul Apărării, citat de publicația VecerniList.

Pregătirea se va desfășura atât în bazele forțelor aeriene franceze (Saint-Dizier, Mont de Marsan, Cognac, Cazaux), cât și în Fabrica Dassault Aviation (Biarritz) și centrele de instruire ale companiei Dassault Aviation (Bordeaux, Istres), o echipă fiind instruită și la Centrul producătorului francez de motoare Safran Aircraft Engines (Istres) - cel care produce motoarele M88 de pe Rafale.

Pregătirea personalului de zbor al Forțelor Aeriene Croate este împărțită în patru grupuri: două grupuri de piloți  cu experiență pe avioane de luptă MiG-21 și două grupuri de piloți care au efectuat zboruri doar pe aeronava de antrenament PC-9.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel