UE va încerca să ajute industria europeană de apărare, spune șefa Comisiei

Obuziere autopropulsate Zuzana 2, transferate în Letonia pentru exerciții militare, în 2021 / Ministerul slovac al apărării, facebook
Obuziere autopropulsate Zuzana 2, transferate în Letonia pentru exerciții militare, în 2021 / Ministerul slovac al apărării, facebook

Industria europeană de apărare trebuie sprijinită mai mult  de Uniune, a declarat joi Ursula von der Leyen.

Timp de trei decenii, am avut parte de stabilitate și securitate în Europa, care, odată cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, nu vor reveni prea curând.

Statele NATO, dintre care majoritatea se află în UE, vor cheltui împreună un record de 380 de miliarde de dolari în acest an pentru apărare, a spus NATO săptămâna aceasta, în creștere de la mai puțin de 230 de miliarde de dolari în 2014, dar procesul trebuie să fie accelerat pentru a descuraja o Rusie rănită în Ucraina.

Șefa Comisiei confirmă că Bruxellesul ar trebui să stimuleze industria europeană de apărare pentru a o ajuta să intensifice producția și să promoveze consolidarea.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  a avertizat joi, într-un interviu pentru Financial Times, că „lumea a devenit mai dură”.

Propunerile din planul comisiei includ utilizarea bugetului UE pentru a crește finanțarea pentru a suplimenta contractele comune pentru arme semnate de statele membre, precum și garantarea că producția va fi cumpărată, au declarat oficiali UE pentru FT.

„Avem o piață de apărare foarte fragmentată și asta trebuie să se schimbe”, a spus FT, citat de von der Leyen. "Care este competența comisiei? Este industrie. Aceasta este afacerea noastră de bază. Suntem un facilitator, nu un cumpărător", a mai explicat șefa Comisiei Europene.

Strategia UE pentru industriile de apărare au ca punct de pornire programe-pilot deja existente, cum ar fi un Fond de 300 de milioane de euro, creat pentru a sprijini achiziționarea comună de produse militare, care să ajute statele membre să-și refacă stocurile epuizate de furnizarea de arme către Ucraina.

 

Statele UE încep să se trezească

 

Guvernul german i-a asigurat pe producătorii din industria de apărare că vor avea tot sprijinul autorităților.

Primul pas în direcția producției de muniții a fost făcut zilele trecute. Compania germană Rheinmetall va construi o nouă fabrică de muniții în Germania. Este vorba de fabrica de muniții de artilerie situată în Unterlüß (Unterluss), un orășel din Saxonia Inferioară.

Concernul german Rheinmetall anunță că va produce la Unterluss până la 200.000 de obuze de artilerie pe an. Fabrica va fi gata în 12 luni, iar în primul an producția va fi de 50.000 de proiectile.

Uzina va funcționa în mare parte autonom, iar toate etapele de lucru necesare pentru producerea obuzelor de artilerie vor fi efectuate la fața locului. Astfel, alături de cele 200 de mii de obuze, acolo se vor fabrica 1.900 de tone de explozibil de mare putere de tip RDX, împreună cu alte componente necesare procesului de producție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel