UE: Ucraina cere mărirea ajutorului financiar pentru sud-estul țării, ”sufocat” de Rusia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul de externe ucrainean a cerut luni Uniunii Europene sute de milioane de euro în credite şi ajutor pentru infrastructură şi afaceri în regiunile sale din est şi sud despre care susţine că Rusia încearcă să le "sufoce".

Miniştrii de externe ai UE au discutat despre creşterea sprijinului pentru Ucraina, care organizează luna viitoare alegeri prezidenţiale în condiţii dificile. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi îi sprijină pe separatiştii armaţi din regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei.

UE a luat măsuri pentru a institui sancţiuni asupra mai multor ruşi din cauza disputei Moscovei cu Kievul din Marea Azov, în sud-estul Ucrainei.

"Avem nevoie de sprijin ţintit pentru sudul Ucrainei, să lucraţi cu noi la infrastructură (...) Noi tentative ruseşti de a destabiliza sudul Ucrainei ar fi foarte nocive pentru securitatea europeană", a declarat Pavlo Klimkin în faţa presei la Bruxelles.

"Există o tentativă de a sufoca întreaga regiune ucraineană Donbas (...) Avem nevoie de infrastructură, totul se reduce la drumuri şi căi ferate. Şi trebuie să sprijinim oamenii, să-i ajutăm să lanseze noi afaceri mici şi mijlocii pentru că avem nevoie să restructurăm fundamental întregul model economic de acolo", a adăugat el.

Preşedintele Petro Poroşenko, ales cu mari speranţe de schimbare pentru Ucraina după ce predecesorul său a fost alungat de protestele de stradă, este angrenat într-o bătălie dură pentru realegere după ce popularitatea sa s-a diminuat dramatic din cauza corupţiei şi a standardelor de viaţă în scădere.

 

Mogherini a subliniat „sprijinul de neclintit” al UE pentru Ucraina

 

Klimkin a acuzat Rusia că transformă regiunea Donbas - care rămâne în afara controlului guvernului de la Kiev - într-o "mare maşină de spălat bani". El a mai spus că Kievul nu poate "sub nicio formă" să permită Rusiei să facă parte din misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de monitorizare a alegerilor.

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, care a prezidat reuniunea ministerială de luni, a subliniat "sprijinul de neclintit pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei" al blocului comunitar, dar a cerut Kievului să continue reformele economice şi politice.

Un plan de pace pentru estul Ucrainei, susţinut de Germania şi Franţa, a contribuit la încheierea luptelor în regiune, dar între timp procesul de detensionare a bătut pasul pe loc.

Relaţiile dintre UE şi Rusia au ajuns la un prag minim anul trecut după otrăvirea unui fost agent dublu rus în Marea Britanie. Dar UE este divizată privind modul în care trebuie pedepsită Moscova sau cât de mult trebuie susţinut Kievul, întrucât unii ar prefera să prioritizeze relaţiile de afaceri cu Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel