UE trebuie să-și reducă dependența față de țări precum Rusia. România susține puternic aprofundarea coordonării și dialogul cu SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Josep BORRELL și Bogdan AURESCU, sursă foto: consilium.europa.eu
Josep BORRELL și Bogdan AURESCU, sursă foto: consilium.europa.eu

La reuniunea din 25 ianuarie au fost abordate o serie de teme precum: cazul Navalnîi și recentele proteste din Rusia sau consolidarea parteneriatului UE-SUA.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles. 

În cadrul reuniunii, se arată în comunicat, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat colegilor europeni inițiativa României privind înființarea și găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) la București. Acesta va funcționa, în primă fază, ca instituție națională în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând a fi deschis participării altor state din UE, NATO sau parteneri care doresc să se alăture demersului, pentru coordonarea acțiunilor și bunelor practici în materie, la nivelul tuturor actorilor relevanți. Astfel, Centrul este conceput ca o platformă pentru integrarea abordărilor în ceea ce privește reziliența și este structurat pe trei piloni: reducerea riscurilor prin anticipare și adaptare, crearea de bune practici și cooperare în domeniul cercetării. Centrul va promova, printre altele, o abordare strategică integrată privind realizarea coeziunii în jurul conceptului de reziliență și va identifica atât vulnerabilitățile, cât și soluții pragmatice în acest sens. 

Inițiativa vine după ce, în luna decembrie 2020, ministrul român de externe a anunţat, în conformitate cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, intenţia României de a înfiinţa şi găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienţei.

 

Consolidarea parteneriatului UE-SUA 

Referitor la relațiile transatlantice, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susținerea puternică a României pentru obiectivul UE de a aprofunda coordonarea și dialogul cu SUA. A subliniat importanța consolidării parteneriatului UE-SUA, arătând că Administrația Biden reprezintă o oportunitate deosebită pentru revigorarea și dezvoltarea relațiilor, pe baza apartenenței la aceeași comunitate de securitate și valori. Totodată, oficialul român a explicat că ar trebui abordată cu prioritate consolidarea rezilienței strategice transatlantice, cu obiectivul reducerii dependenței de actori care nu împărtășesc aceleași seturi de valori. 
 

Cazul Navalnîi. Sancțiunile suplimentare se amână

Oficialul român a reiterat condamnarea arestării acestuia și s-a alăturat celorlalți miniștri de externe europeni care au cerut eliberarea sa cât mai curând. De asemenea, s-a referit la foarte recentele acțiuni nedemocratice ale autorităților ruse de reprimare a libertății de exprimare și de a manifesta pașnic. Bogdan Aurescu a reafirmat nevoia unei abordări unitare, principiale și coordonate a dialogului UE cu Rusia, orice contacte ale oficialilor europeni cu autoritățile ruse trebuind să fie pregătite minuțios, transparent și în conformitate cu interesele și principiile politicii europene comune care privește relațiile UE-Rusia.

 

***

Oficialul român a declarat, înainte de începerea reuniunii, că România se află printre țările care susțin introducerea de noi sancțiuni pentru oficialii ruși ca urmare a reprimării dure a manifestanților care au participat la protestele pro-Navanîi. 

Totuși, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe nu a fost decisă introducerea unor sancțiuni suplimentare Rusiei, o parte dintre statele UE nefiind de acord cu acest aspect. În săptămâna următoare, șeful diplomației europene, Josep Borrell, va efectua o vizită la Moscova pentru a determina Kremlinul să elibereze protestatari reținuți, precizează Reuters.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel