UE admite că nu e altă cale decât de a lucra cu Turcia și vrea un nou tip de parteneriat pentru a evita criza din 2015

Tudor Curtifan / 13 sep 2021 / 21:08

Uniunea Europeană trebuie să instituie un ''nou fel de parteneriat'' cu Turcia atât în termeni de cooperare economică, cât şi în privinţa gestionării comune a problemei migraţiei, a susţinut comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi, într-un interviu publicat luni de cotidianul ungar Magyar Nemzet, relatează agenţia de presă Agerpres, care citează MTI.

„O diferenţă esenţială faţă de situaţia din 2015 este că acum încă nu e prea târziu pentru a împiedica o criză. Dar acest lucru presupune să luăm măsurile corecte, să tragem învăţămintele din 2015 şi să ne concentrăm pe prevenţie”, a spus Varhelyi.

Potrivit acestuia, în comparaţie cu situaţia crizei migranților din 2015, acum protecţia frontierelor Turciei este consolidată.

Actuala criză ''arată că nu există altă cale decât aceea de a lucra cu Ankara'', a declarat reprezentantul executivului comunitar.

El a adăugat, în acelaşi timp, că Uniunea Europeană trebuie să-şi intensifice cooperarea cu ţările din Balcanii Occidentali cu privire la problema migraţiei.

Oliver Varhelyi a subliniat că situaţia de criză din Afganistan a evidenţiat ''consecinţele grave ale insuficienţei de putere şi consecvenţă în deciziile noastre geopolitice''. ''Să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă procesul de aderare a partenerilor noştri din Balcanii Occidentali ar dura şi mai mult şi - din anumite raţiuni geopolitice - nu se ajunge în final la ceea ce am promis. Şi geopolitic Balcanii Occidentali sunt mult mai aproape de noi decât Afganistanul. Aceasta înseamnă că prioritatea Europei trebuie să fie aceea de a integra această regiune'', a explicat comisarul european în acelaşi interviu.

Referitor la procesul de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE, Varhelyi a afirmat că ambele ţări întrunesc toate criteriile pentru lansarea negocierilor de aderare. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy