UE acuză Rusia de situația "extrem de periculoasă" de la frontiera cu Ucraina și de starea lui Navalnîi

Tudor Curtifan / 19 apr 2021 / 12:53

Uniunea Europeană a deplâns luni, prin vocea şefului diplomaţiei sale, o creştere a tensiunilor cu Rusia, calificând drept "extrem de periculoasă" situaţia la frontiera cu Ucraina şi atribuind Moscovei "responsabilitatea" pentru starea de sănătate a opozantului rus Aleksei Navalnîi, potrivit Agerpres, care citează AFP.

"Relaţiile cu Rusia nu se îmbunătăţesc. Dimpotrivă, tensiunea creşte în diferite domenii", a apreciat Josep Borrell, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a menţionat în acest context expulzările de diplomaţi între Moscova şi Praga, precum şi starea de sănătate "extrem de îngrijorătoare" a lui Navalnîi, bolnav şi în greva foamei în penitenciar.

Rusia trebuie să permită lui Navalnîi - cel mai virulent critic din partea opoziţiei ruse la adresa Kremlinului, despre care aliaţii săi spun că se află într-o stare critică de sănătate în închisoare - să aibă acces la o asistenţă medicală adecvată, a declarat Borrell, în timp ce miniştrii de externe ai UE au cerut eliberarea sa.

Aleksei Navalnîi (44 de ani) a anunţat că intră în greva foamei la sfârşitul lunii martie, în semn de protest faţă de refuzul autorităţilor penitenciare de a-i asigura acces la un medic din afara închisorii pentru un tratament corespunzător pentru durerile acute de spate şi de picioare.

"Atribuim autorităţilor ruse responsabilitatea pentru starea de sănătate a lui Navalnîi", a declarat Josep Borrell înaintea reuniunii celor 27 de miniştri de externe ai UE, care au dat duminică publicităţii o declaraţie comună în care avertizau asupra riscurilor pentru viaţa lui Navalnîi, potrivit Reuters.

De asemenea, parlamentari europeni s-au pronunţat pe acest subiect. "Acţionaţi acum sau sângele lui Navalnîi va fi pentru totdeauna pe mâinile voastre", a lansat un apel Manfred Weber, care conduce cel mai mare grup din Parlamentului European, Partidul Popular European (PPE).

 

Situația lui Navalnîi îngrijorează UENavalnîi care, potrivit Occidentului, a fost închis pe nedrept şi ar trebui eliberat, a revenit la 17 ianuarie în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri după ce fusese otrăvit în august în Siberia. Laboratorul Bundeswehr-ului şi alte două laboratoare europene au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit cu agent neurotoxic din clasa Noviciok, de concepţie sovietică, considerat armă chimică.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că UE, care a impus deja sancţiuni Rusiei în cazul otrăvirii lui Navalnîi, ar trebui să aibă pregătită o echipă medicală specială.

Doi aliaţi ai lui Navalnîi, Vladimir Aşurkov şi Leonid Volkov, le-au scris miniştrilor de externe ai UE pentru a-i îndemna să discute despre starea de sănătate a lui Navalnîi la reuniunea lor de luni, potrivit unei copii a scrisorii lor consultate de Reuters.

Josep Borrell a spus că miniştrii au primit această scrisoare. Mesajul se referă la probleme de sănătate similare cu cele exprimate marţi de soţia lui Navalnîi, Iulia, care a spus după ce i-a făcut o vizită la închisoare că opozantul vorbeşte cu greu şi că a pierdut mult în greutate.

"Starea de sănătate a lui Aleksei se deteriorează de la o zi la alta", se afirmă în scrisoare, care citează o copie neoficială a rezultatelor testelor care arată că Navalnîi se confruntă cu probleme ale coloanei vertebrale.

Administraţia penitenciarului din Pokrov - 100 km est de Moscova - susţine că i-a oferit lui Navalnîi un tratament adecvat, dar că acesta îl refuză.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy