Ucrainenii au capturat încă un T-90, cel mai modern tanc rusesc de pe front. În total, rușii au pierdut un sfert din ”cele mai bune tancuri din lume”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc rusesc de tip T-90 în timpul paradei cu ocazia Zilei Victoriei în 2013. Foto: Vitaly V. Kuzmin via Wiki
Tanc rusesc de tip T-90 în timpul paradei cu ocazia Zilei Victoriei în 2013. Foto: Vitaly V. Kuzmin via Wiki

Tancul este înarmat cu un tun calibrul 125/48 cu o rază de acțiune de peste trei km. Primul astfel de tanc a fost capturat de ucraineni în septembrie 2022.

Ucrainenii au capturat un alt tanc rusesc T-90M ”Proryv/Breakthrough". Vorbim deja despre cel de-al treilea astfel de blindat care a căzut în mâinile ucrainenilor, de la începutul invaziei ruse.

Acest tanc rus a fost capturat de armata ucraineană în regiunea Zaporijia, fiind de altfel cel mai modern tanc pe care Moscova a dovedit că este capabilă să-l trimită pe câmpul de luptă (T-14 Armata nu a fost niciodată înregistrat în mod oficial pe front).

Starea acestui vehicul blindat nu a fost raportată, dar probabil că T-90-ul capturat va avea nevoie de unele reparații.

T-90M ”Breakthrough” are un motor de 1130 de cai putere și poate atinge viteze de până la 70 km/h pe șosea sau 50 km/h pe teren accidentat. Cu rezervorul plin, poate parcurge aproximativ 550 de kilometri.

Tancul este înarmat cu un tun de 125 mm cu o rază de acțiune de peste 3 km. În plus, T-90M este echipat cu mitraliere de 7,62 mm și 12,7 mm.

 

Câte tancuri T-90 a pierdut până acum Rusia în Ucraina, considerate de ruși „cele mai bune din lume”

 

Tancul T-90M Proryv este considerat de ruși cel mai bun tanc principal de luptă din lume. Cu siguranță este însă cel mai bun produs al Rusiei la nivel de tancuri, exceptând desigur tancul „fantomă” T-14 Armata. Însă pierderile de T-90 sunt mari în Ucraina indiferent de cum vrea Rusia să mascheze acest lucru. Primul astfel de tanc a fost capturat de ucraineni în septembrie 2022.

Se pare că până în luna iunie, Rusia a pierdut cel puțin 22 de tancuri T-90M în Ucraina. Între timp, Armata rusă a mai pierdut cel puțin două tancuri T-90: unul în luna august, eveniment despre care a raportat și DefenseRomania - și blindatul capturat zilele trecute de ucraineni, prezentat mai sus.

Estimările indică faptul că rușii aveau în dotare aproximativ 100 de astfel de tancuri, în momentul în care au declanșat cea mai mare invazie din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

De remarcat că în luna aprilie Oryx a arătat documentat că Rusia a „îngropat” cel puțin 2.000 de tancuri în cimitirul din Ucraina. Aproape toate tancurile de la începutul invaziei au fost distruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel