Ucraina vrea ca avioanele F-16 să fie livrate cu rachete de croazieră JASSM. Optimism la Kiev privind eliberarea Crimeei cu JASSM

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion F-16 Fighting Falcon american dotat cu rachete de croazieră JASSM. Foto: U.S. Air Force
Avion F-16 Fighting Falcon american dotat cu rachete de croazieră JASSM. Foto: U.S. Air Force

Ucraina vrea să primească de la SUA rachete de croazieră americane JASSM, care ar putea ajuta Kievul "să elibereze" Crimeea, transmite Rador care citează revista Forbes.

Potrivit sursei citate, avioanele de vânătoare F-16 „nu sunt deocamdată compatibile cu rachetele Storm Shadow sau SCALP, dar sunt compatibile cu JASSM".

„F-16 nu sunt încă compatibile cu rachetele Storm Shadow sau SCALP, dar sunt compatibile cu JASSM", notează Forbes. Potrivit datelor publicaţiei, "unind F-16 cu JASSM, Forţele Militare Aeriene ucrainene îşi vor putea dubla forţele". Rachetele de croazieră JASSM, subliniază publicaţia, "figurează pe lista de dorinţe" a Ucrainei.

"F-16 echipate cu JASSM pot juca un rol hotărâtor în realizarea planului pe termen lung al ministrului apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, de recăpătare a Crimeei "fără luptă", citează revista opinia analistului Brynn Tannehill de la centrul analitic RAND Corporation.

După cum remarcă analistul, mai este de parcurs un drum lung înainte ca avioanele de vânătoare F-16 să intre în dotarea Ucrainei. Totodată, potrivit afirmaţiilor acestuia, "rămâne deschisă" problema cu privire la cât de mult vor influenţa ele deznodâmântul conflictului.

 

Avioane F-16 Fighting pentru Ucraina - oficial

 

2. Avion amer... (f-16-sua-s_46357200.jpg)

Avion american de tip F-16 Fighting Falcon, aparținând Escadrilei 510 Expediționară de Vânătoare „Buzzards”. Foto: U.S. Air Forces in Europe and Air Forces Africa

Ucrainenii au început deja pregătirea piloților în mai multe state. Însă cel puțin la fel de importantă va fi și infrastructura și pregătirea tehnicienilor de la sol. 

Ucraina va primi 61 de avioane F-16 Fighting Falcon. Dintre acestea 42 vor fi donate de Țările de Jos (Olanda) și 19 vor proveni din Danemarca.

Danezii au cumpărat de-a lungul timpului 77 de avioane F-16A/B iar 48 dintre ele au fost modernizate prin programul MLU. Copenhaga plănuia să păstreze avioanele în serviciu până prin 2025.

De partea cealaltă, olandezii au achiziționat o flotă de 213 F-16, începând cu 1979, iar avioanele originale F-16A/B au fost supuse programului de modernizare Mid-Life Update (MLU) începând cu 1998, primind în acest proces denumirea neoficială F-16AM/BM.

Țările nordice care au operat cândva F-16 în versiuni similare înlocuiesc avioanele cu F-35 Lightning II, de generația a V-a.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel