Ucraina transmite o notă diplomatică Turciei în legătură cu nava rusă care transporta un sistem S-300 prin strâmtoare Bosfor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto Twitter: Yörük Işık
Sursa foto Twitter: Yörük Işık

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a exprimat îngrijorarea Ucrainei în legătură cu rapoartele potrivit cărora sisteme de rachete S-300 au fost transportate din Siria în Rusia prin strâmtoarea Bosfor la bordul navei Sparta II care aparţine unei companii controlate de ministerul rus al Apărării.

La 29 august, ambasadorul Turciei în Ucraina, Yagmur Ahmet Guldere, a fost invitat la Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe. Mikola Tochitski, ministrul adjunct al afacerilor externe al Ucrainei, i-a transmis o notă verbală ambasadorului turc în numele Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Tochitski a atras atenția ambasadorului turc asupra faptului că, "în conformitate cu dispozițiile Convenției privind regimul strâmtorilor din 20 iulie 1936, nava specificată se încadrează în definiția unei nave de război în sensul acestei convenții".

Tochitski a solicitat părții turce să furnizeze Ucrainei informații oficiale cu privire la încărcătura pe care nava Sparta II o transportă prin Strâmtoarea Bosfor, precum și cu privire la măsurile luate de Turcia pentru a îndeplini prevederile Convenției și pentru a preveni o nouă escaladare a războiului ruso-ucrainean.

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Ucrainei și-a exprimat speranța că partea turcă va respecta decizia pe care a luat-o la 28 februarie 2022 de a închide strâmtoarea Mării Negre pentru navele de război rusești în timpul războiului ruso-ucrainean, "în conformitate cu sprijinul acordat de Turcia pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional".

Naval News, o instituție media independentă care publica informaţii din domeniul naval, a relatat în urmă cu două zile că Rusia ar fi transferat un sistem de apărare antiaeriană S-300 din Siria.

Turcia a închis Bosforul și Dardanele încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, fapt pentru care Federația Rusă nu poate să mute navele de luptă din Marea Mediterană în Marea Neagră.

Strâmtoarea Bosfor e singura cale navigabilă care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră. Transportul surprins în fotografii e efectuat de nava comercială Sparta II iar sistemele aduse de ruși vin din portul Tartus pe care îl controlează la Marea Mediterană în Siria.

Sparta II și-a început călătoria pe 20 august și a trecut Bosforul în noaptea de 24-25 august. După ce a așteptat la ancoră în apropierea coastei rusești, a intrat în Novorossiisk  pe 27 august.

Nava Spart II aparține Oboronlogistika - o companie controlată de Ministerul rus al Apărării care oferă servicii de transport și logistică. Aceasta a fost sancționată de SUA în mai 2022. Sparta II are la bord echipaj civil, dar livrează diverse tipuri de mărfuri, inclusiv echipamente şi tehnica militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel