Ucraina testează puterea de foc a obuzierelor cehe de 152 mm DANA-M2 (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Armate Ucrainene testează, în poligonul militar Rivne,  un obuzier autopropulsat de 152 mm DANA-M2 fabricat în Republica Cehă. Obuzierul este supus unei etape de tastare – atât din punct de vedere al mobilităţii, cât şi din punct de vedere al puterii de foc – în condiţii cât mai reale de luptă, relatează publicaţia ucraineană ArmyInform.

Comisia de testare şi evaluare include specialiști ai unităților de artilerie, specialiști tehnici, precum și ofițeri ai unităților cu experiență în luptă care intenționează să opereze acest tip obuzier autopropulsat în viitorul apropiat.

Comisia este formată din câteva zeci de specialiști, în special din Republica Cehă. După etapa de testare a obuzierului autopropulsat de 152 mm DANA-M2, cehii vor urma să ţină cont de cerinţele Forţelor Armate Ucrainene, deoarece Ministerul ucrainean al Apărării intenţionează să cumpere mai multe obuziere DANA-M2.

 

Ucraina, contractul cu Cehia pentru 26 de obuziere DANA-M2

 

DefenseRomania a precizat în exclusivitate, în toamna anului 2020, că Forțele Armate Ucrainene au atribuit un contract companiei cehe Excalibur Army pentru ai furnizarea 26 de obuziere autopropulsate DANA M2 modernizate.

Ucraina intenționează să înlocuiască sistemele de artilerie sovietice 2A36, 2A65, 2S19, 2S5 cu obuziere autopropulsate de 155 mm pe un șasiu cu roți și obuzierele 2S1 și 2S3 cu obuziere autopropulsate de 155 mm pe un șasiu cu șenile.

Contractul pe care Forțele Armate Ucrainene l-a încheiat, în această săptămână, cu compania cehă Excalibur Army este evaluat la peste 40 de milioane de dolari. Ca parte a acestui contrat, Ucraina va primi 26 de obuziere autopropulsate DANA M2 de 152 mmm, plus câteva mii de proiectile de diferite tipuri. Acest model de obuziere se afla şi în serviciul armatei cehe.

Obuzierele autopropulsate DANA M2, achiziţionate de Ucraina, nu sunt noi. Acestea fiind staţionate în depozitele companiei Excalibur Army, dar urmează să fie reparate și modernizate, în special, cabinele vor fi îmbunătățite, ceea ce va deveni mai convenabil din punct de vedere ergonomic. Atât, cabinele cât şi tunul de 152 mm sunt instalate pe șasiul cu roți Tatra 815 (8x8). 

Acest acord a provocat o discuție aprinsă în Ucraina, deoarece unii oficiali politici de a Kiev consideră că statul aruncă banii pe tehnică militară învechită şi că la mijloc există suspiciuni de acte de corupţie în privinţa semnării. De asemenea, atrag atenția asupra lipsei de finanțare pentru dezvoltarea obuzierului ucrainean de 155 mm 2S22 „Bogdan’’.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel