Ucraina: ”Sistemele antiaeriene SAMP/T donate de Italia și Franța funcționează grozav” dar, ca și Patriot, au o singură problemă - sunt insuficiente

Sistemul de apărare anti-rachetă SAMP-T de la Eurosam
Sistemul de apărare anti-rachetă SAMP-T de la Eurosam

Sistemele moderne furnizate de partenerii internaționali nu sunt suficiente pentru a „închide cerul” deasupra Ucrainei, a constatat Volodimir Zelenski, miercuri, la o conferință de presă, prilejuită de întâlnirea cu prim-ministrul Irlandei Leo Varadkar.

Apărarea aeriană ucraineană, cu elemente ce provin din epoca sovietică, nu poate doborî o serie întreagă de rachete rusești, printre care rachetele Kh-22 sau Iskander, o recunosc și oficialii de la Kiev.

După ce Rusia a lansat un atac foarte puternic asupra Odesei, provocând pagube serioase, soluția e clară: Ucraina are nevoie de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană SAMP/T sau Patriot.

Concluzia președintelui ucrainean este că sistemul franco-italian SAMP/T (MAMBA), dar și celelalte sisteme furnizate de statele NATO sunt extrem de eficiente, dar insuficiente pentru a acoperi zonele critice din Ucraina,

„Există două sisteme în uz astăzi. Negocieam cu președintele Macron și premierul italian Giorgia Maloney când am primit SAMP/T. Nu vom spune acum unde sunt acele sisteme, dar funcționează, funcționează grozav.

Dacă am avea sisteme suplimentare adecvate, acestea ar proteja toată infrastructura Odesei, și nu doar infrastructura portuară.

(Pe lângă varianta SAMP/T n.r ) Există și sistemele Patriot. De asemenea, știți foarte bine cine ne-a dat aceste sisteme. Dar toate acestea încă nu sunt suficiente pentru a proteja infrastructura relevantă”, a mai spus Zelenski.

În noaptea de 19 iulie, Rusia a lansat 30 de rachete de croazieră, o aeronavă și 32 de drone kamikaze Shahed deasupra Ucrainei, apărarea aeriană ucraineană a distrus 14 rachete și 23 de UAV inamice .

Rusia a atacat obiecte de infrastructură critică și obiecte militare,  direcția principală a atacului a fost Odesa.

Forțele aeriene au subliniat că Ucraina nu poate desfășura apărare aeriană de-a lungul întregii granițe, și că are nevoie de avioane de luptă multirol moderne F-16.

 

Șanse slabe pentru noi sisteme SAMP/T în Ucraina

Franța și Italia au furnizat în comun elemente ale sistemului SAMP/T (MAMBA) care păzește cerul Ucrainei. Totuși, trebuie spus că Italia și Franța pur și simplu nu au suficiente SAMP/T (MAMBA) pentru a-și permite să furnizeze ucrainenilor și alte sisteme.

Esercito Italiano are doar 5 astfel de sisteme, dar doar pe hârtie. Așa cum menționa și ministrul italian apărării Guido Crosetto, Italia a trimis o baterie Samp-T și în Slovacia

La rândul său, l’Armée de l’Air & de l’Espace a Franței dispune de doar 8 sisteme SAMP/T (MAMBA), dintre care unul a fost dislocat chiar în estul României, ca parte contribuției franceze la consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO.

În altă ordine de idei, ministrul Crosetto a confirmat că  Italia nu-și ca asuma niciun angajament de pregătire pentru piloții ucraineni pentru utilizarea F-16: ”Țara noastră a contribuit în multe feluri la securitatea Ucrainei, dar aceasta nu va fi una dintre acele moduri”, a precizat el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel