Ucraina se retrage din APCE după reprimirea Rusiei. Alte state îi urmează exemplul

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ca urmare a reprimirii Rusiei, Ucraina se retrage din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Ucraina anunță că păresește Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei după ce APCE a confirmat statutul delegației Federației Ruse, informează portalul deschide.md. Ieri Ucraina își suspendase activitatea în APCE.

Totodată, delegațiile Poloniei, Lituaniei, Estoniei și Georgiei în cadrul Adunării își vor consulta legislativele și guvernele privind viitoarea participare în activitatea APCE.

 

Reprimirea Rusiei a strârnit furia Ucrainei

 

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanţă, după cinci ani de criză instituţională în relaţia cu Moscova.

După 4 ore de dezbateri aprinse, urmate de aproape 5 ore de votare a amendamentelor, 118 parlamentari ai statelor membre ale Consiliului Europei au acceptat în cele din urmă, spre marea dezamăgire a Ucrainei, ca Rusia să poată să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi.

APCE este unul din organele Consiliului Europei ce reuneşte delegaţii ale aleşilor celor 47 de state membre. Actele adoptate de APCE nu au forţă juridică obligatorie. Adunarea emite însă recomandări sau solicită statelor explicaţii privind situaţia drepturilor omului sau a democraţiei. Din 2014, a reprezentat un cadru pentru manifestarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Sancţionată pentru anexarea peninsulei Crimeea, delegaţia rusă la APCE s-a văzut lipsită în 2014 de dreptul de vot. Moscova a reacţionat boicotând APCE apoi, din 2017, a încetat să îşi plătească contribuţia anuală la bugetul Consiliului Europei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel