Ucraina se confruntă cu un ”moment de cotitură”: Atacată pe 4 direcții de o armată rusă burdușită cu arme din Iran și Coreea de Nord, Kievul riscă să rămână fără muniție până în martie

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Noua ofensivă a Rusiei în estul Ucrainei (în regiunile Harkiv și Lugansk – pe direcția  Kupiansk-Lîman) este cea mai amplă campanie a armatei ruse, comparabilă doar cu acțiunile din primele luni ale invaziei, scriu analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului.

Succesul campaniei rusești ar putea fi periculos pentru Ucraina, deoarece ar provoca nu doar consecințe tactice locale, ci și unele operaționale, mai ample, care vor afecta întreaga linie a frontului și cursul războiului, arată analiza ISW.

Cauza cea mai importantă este lipsa de muniție pentru forțele Ucrainene, fapt remarcat de majoritatea exeprților. 

Ultimul avertisment vine din partea unui oficial  de rang înalt al Departamentului de Apărare al SUA, într-o declarație pentru ABC News. Acesta consideră că Congresul trebuie să aprobe de urgență ajutorul militar pentru Ucraina, altfel acest deficit  de muniție ar putea modifica dramatic cursul războiului și ar putea oferi Rusiei un „avantaj semnificativ”.

Surse au declarat pentru ABC News că, fără asistență suplimentară a SUA, Ucraina ar pierde mai multe orașe, așa cum a făcut odată cu căderea Avdiivka, regiunea Donețk. Autoritățile ucrainene vor fi forțate să „facă alegeri grele” cu privire la locul în care să desfășoare resursele de apărare aeriană rămase pentru a contracara atacurile aeriene ruse.

 

Europa face cât poate - Cehia e coordonatorul de serviciu

 

Țările trebuie să trimită mai multe muniții în Ucraina, recunoaște și Josep Borrell. „A nu face nimic nu este o opțiune”, a subliniat acesta

Într-adevăr statele europene încearcă să strângă fonduri de urgență pentru a oferi Ucrainei obuze de artilerie, cumpărate, se pare, din țări precum Coreea de Sud, Africa da Sud sau Turcia.

Ultima schemă de cumpărare de muniție din afara UE este condusă de Republica Cehă pentru a compensa blocajul Congresului SUA. Cehia a reușit să localizeze până la 800.000 de piese de muniție de artilerie, care ar putea ajunge în Ucraina în câteva săptămâni.

FT scrie că este vorba de o finanțare de urgență de aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru finanțarea achizițiilor de muniție, în timp ce surse din media ucraineană vorbesc de o sumă de aproximativ 2 miliarde de dolari.

După reuniunea de miercuri de la Bruxelles, ambasadorii UE nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la EPF - Facilitatea Europeană pentru Pace. Instrumentul este blocat de peste jumătate de an, așa cum anunța și ministrul lituanian de externe. Marii contributori la bugetul UE, precum Germania (ce susține 25% din buget), se plâng că statele mai mici încearcă să-și modernizeze armatele, profitând de fondurile rulate prin acest instrument al UE. Franța și Grecia insistă că un EPF extins ar trebui să apeleze doar la producătorii din UE și norvegieni. Grecia este îngrijorată că ar putea fi semnate contracte cu companii turcești de apărare.

 

Cu ce diferă ofensiva Federației Ruse în zona Kupiansk-Lîman de cele anterioare

Armata Rusă a schimbat abordarea, arată analiștii ISW.

„Pentru prima dată în mai mult de un an și jumătate de campanie din Ucraina, trupele ruse desfășoară o operațiune ofensivă coordonată pe mai multe axe pentru a atinge un obiectiv important din punct de vedere operațional”, se arată în raportul ISW.

Analiştii reamintesc că, până acum, eforturile Rusiei de a captura oraşe şi sate relativ mici din estul Ucrainei nu i-au adus efectiv realizări semnificative din punct de vedere operaţional – deşi aceste operaţiuni ruseşti au dus la lupte grele şi pierderi semnificative pentru ruși.

Cu toate acestea, ofensiva actuală a Rusiei în direcția Harkov-Lugansk se distinge prin câteva aspecte:

  • atacurile se desfășoară pe patru direcții paralele,

  • aceste eforturi ofensive separate se susțin reciproc,

  • scopul evident al ofensivei este atingerea mai multor obiective, care împreună pot aduce Rusiei „ rezultate operaționale semnificative”.

Cu toate acestea, până acum, rezultatele rusești în acest sector nu arată îmbunătățiri semnificative în comparație cu eșecurile anterioare - iar acest factor „poate duce la eșecul total” al acestui plan rusesc, chiar dacă e mai bine gândit, conchide ISW.

Care sunt cele 4 axe de atac unde presează rușii

Grupul militar rus Zahid și-a intensificat recent operațiunile pe linia condiționată Kupiansk-Svatove-Kreminna și s-a concentrat pe patru direcții de atac, notează analiştii ISW:

la nord-est de Kupyansk ( lângă Synkivka în încercarea de a avansa în districtele Kupyansk de pe malul estic al râului Oskil), adică axa Kupyansk-Synkivka ;

la nord-vest de Svatovoy ( recent, forțele Federației Ruse au obținut succes tactic în zona satului Tabaivka și, se pare, înaintează spre vest până la rezervorul Oskil în direcția Kruglyakivki și nord-vest de-a lungul autostrăzii P07 la Kupyansk-Vuzlovyi), adică axa Tabaivka - Kruglyakivka ;

la sud-vest de Svatovo ( ritmul ostilităților în această zonă este în prezent mai scăzut decât atacurile rusești din alte locuri de-a lungul liniei Kupyansk-Svatovo-Kreminna), adică axa Makiivka - Raigorodka / Borova;

la vest de Kreminnaya ( ocupanții și-au intensificat eforturile de a împinge forțele armate ale Ucrainei de pe malul stâng al râului Zherebets la vest de Kreminnaya și, de asemenea, continuă bătăliile de poziție obișnuite în alte locuri în direcția Lyman), că este, axa Kreminna — Drobysheve / Lyman.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel