Ucraina se apropie de momentul când va avea primele vedete de patrulare americane Mark VI

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pentagonul a confirmat recent că SUA vor furniza Ucrainei șase sau opt nave de patrulare Mark VI, un contract în acest sens, în valoare de aproximativ 85 milioane de dolari, fiind atribuit companiei americane de construcții navale SAFE Boats International.

Potrivit Pentagonului, contractul acoperă „proiectarea, construcția, echiparea, reactivarea și instruirea pentru șase vedete de patrulare Mark VI (MK VI), cu opțiune pentru încă două. Acest efort va oferi Ucrainei vedete de patrulare MK VI în cadrul programelor de asigurare a Capacității de Consolidare a Partenerilor (BPC) și de Finanțare Militară Externă (FMF).”

Această atribuire urmează contractului inițial, în valoare de 19 milioane USD, încheiat în ianuarie 2021 pentru lansarea în producție a primelor două vedete de patrulare Mk VI destinate Ucrainei.

În vara anului 2020, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea a până la 16 vedete de patrulare moderne Mark VI și echipamente aferente către Ucraina, în valoare totală de aproximativ 600 milioane de dolari. Finalizarea realizării acordului ar trebui să aibă loc până la sfârșitul anului 2025.

Guvernul ucrainean a solicitat achiziționarea a până la 16 vedete Mark VI, 32 de mitraliere de bord MSI Seahawk A2 controlate de la distanță, 20 de sisteme de cercetare-observare optoelectronice și în infraroșu, 16 sisteme de recunoaștere amic / inamic, 40 de mitraliere ușoare MK44 (32 pentru instalare și 8 de rezervă) și alte componente, precum și servicii de întreținere a navelor.

În decembrie 2020, comandantul Forțelor Navale din Ucraina, contraamiralul Aleksei Neijpapa, declara pentru Radio Liberty: “În ceea ce privește Mk VI, a fost semnat un contract de construcție, deoarece acestea vor fi livrate noi. Sperăm că în următorii doi ani (adică până la sfârșitul anului 2022), primul lot va deveni parte a marinei ucrainene. Am decis complet sistemele de arme care vor fi instalate atât pe Mk VI, cât și navele din clasa Island.”

 

Ucraina va plăti doar o parte din navele primite

 

Potrivit surselor ucrainene, primele șase nave de patrulare Mk VI vor fi furnizate Ucrainei ca ajutor militar acordat de SUA, iar celelalte zece vor trebui plătite de Ucraina din bugetul propriu.

Probabil, producția primelor două vedete Mk VI a fost finanțată în cadrul pachetului de ajutor militar de 250 de milioane de dolari destinat Ucrainei, adoptat de Congresul SUA în exercițiul financiar 2020. Livrarea acestora către Ucraina este așteptată la sfârșitul anului 2022.

Marina SUA deține în prezent 12 vedete de patrulare MK VI. Dar, potrivit site-ului Naval News care citează declarația din august a unui purtător de cuvânt al Forțelor Navale ale SUA, acestea nu vor mai rămâne în serviciu de luptă. Astfel, este posibil ca unele dintre acestea să ajungă în dotarea marinei ucrainene, de asemenea sub formă de ajutor pentru refacerea capacității navale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel