Ucraina primește a doua baterie Patriot din Germania. Kievul confirmă că hipersonicele rusești Kinjal nu sunt ”de neînvins”

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K

Ucraina a primit un al doilea sistem de apărare antiaeriană Patriot din rezervele Bundeswehrului, conform listei oficiale de armament pe care Germania îl furnizează Ucrainei, actualizată joi, 14 decembrie. Sistemul include o stație de control, o instalație radar, opt lansatoare și peste 60 de rachete.

În plus, în ultimul lot de livrări de armament către Kiev, Germania a furnizat nouă vehicule de teren pe șenile Bandvagn, opt camioane universale Zetros, trei sisteme mobile telecomandate pentru deminare și peste 7.000 de proiectile de artilerie de 155 mm.

În urmă cu câteva zile, cancelarul german Olaf Scholz a confirmat încă o dată că Germania nu va înceta să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruse, menționând că luptele sunt departe de a fi încheiate.

"Este evident că acest război nu se va încheia atât de repede. Prin urmare, este important să fim capabili să facem ceea ce este necesar pentru o lungă perioadă de timp", a declarat cancelarul.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat încă de la începutul lunii octombrie că Germania va transfera în Ucraina cel de-al doilea sistem de apărare antiaeriană Patriot disponibil al Bundeswehrului. 

Livrarea acestuia a avut loc la începutul lunii decembrie, după ce un al doilea grup de militari ai Forțelor Armate Ucrainene, format din peste 70 de cursanți, a finalizat în Germania pregătirea pentru întrebuințarea în luptă a sistemului.

 

Patriot contra Kinjal

Lansatoare Patriot / foto: Bundeswehr, via twitter (oleksireznikov)

La începutul lunii mai 2023, au apărut primele informații că Forțele Armate ucrainene au reușit să doboare o rachetă hipersonică rusească Kinjal (trad. Pumnal), deasupra regiunii Kiev, cu ajutorul sistemului de apărare antiaeriană Patriot. Acest eveniment a reușit să contrazică afirmațiile propagandei ruse potrivit cărora Pumnalele „sunt de neînvins”.

La câteva zile după aceasta, forțele ruse au efectuat un atac masiv asupra Kievului, care a inclus, printre altele, opt rachete Kinjal. Potrivit declarațiilor Forțelor Armate Ucrainene, în timpul atacului, unul dintre lansatoarele unui sistem Patriot din Kiev a fost avariat, dar nu a fost distrus.

Situația “a dat apă la moară” propagandei ruse pentru a susține ineficiența Patriot împotriva rachetei rusești.

Cu toate astea, la sfârșitul lunii septembrie 2023, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ignat, a declarat că armata ucraineană, folosind sistemele Patriot, a reușit deja să doboare 15 rachete Kinjal, printre alte zeci de rachete balistice lansate de forțele ruse.

De asemenea, Forțele Aeriene Ucrainene au informat ieri, 14 decembrie, că avioane de luptă rusești MiG-31K care transportau rachete hipersonice Kinjal au atacat ținte în centrul Ucrainei la doar 10 minute după decolarea lor de la baza aeriană Savasleyka, declanșând o alertă națională în Ucraina.

Forțele Aeriene Ucrainene au precizat că au doborât o rachetă Kinjal deasupra regiunii Kiev, în timp ce alte două au lovit baza aeriană Starokonstantinov, din regiunea Hmelnițki.

Deși nu s-a precizat cu ce sistem antiaerian a fost doborâtă racheta hipersonică din regiunea Kiev, cu siguranță nu poate fi vorba decât de Patriot. Ucraina ar trebui să aibă acum la dispoziție cel puțin șase astfel de sisteme, inclusiv cel recent livrat de Berlin. Două dintre ele au fost furnizate anterior de Statele Unite, două de Olanda și altul de Germania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel