Ucraina nu primește MiG-29 poloneze, dar ar putea primi S-300. Slovacia ia în calcul transferul de tehnică militară în Ucraina

Darius Muresan |
Data publicării:
Sistem S-300 al Armatei Ucrainei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Sistem S-300 al Armatei Ucrainei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va efectua în această săptămână o vizită în Slovacia în cadrul căreia, potrivit premierului slovac Eduard Heger, va discuta probabil şi despre posibilitatea de trimitere a sistemului de apărare antiaeriană S-300 al Bratislavei, de producţie sovietică, în Ucraina, o ideea respinsă de opoziţie, relatează agenţiile Reuters şi TASR, potrivit Agerpres.

"Presupun că se va discuta (despre trimiterea S-300 în Ucraina). Trebuie să înţelegem foarte clar că securitatea teritoriului este de o importanţă capitală. Nu poţi preda niciun echipament dacă nu ţi-ai garantat propria securitate", a declarat duminică Heger în cadrul unei dezbateri televizate.

"Este vorba de a susţine şi consolida, inclusiv moral, Ucraina. Şi, în acelaşi timp, este vorba de a oferi ajutor în limita posibilului", a spus el.

Şeful partidului de opoziţie Smer-SD, fostul premier Robert Fico, a atenţionat guvernul să nu trimită sistemul de rachete S-300 în Ucraina.

El a spus că asta ar însemna pierderea singurei tehnologii funcţionale de protecţie a spaţiului aerian şi chiar implicarea activă a Slovaciei în războiul din Ucraina.

În ţara vecină Cehia, ministrul Apărării, Jana Cernochova, a declarat că Praga a trimis deja Ucrainei echipamente militare în valoare de cel puţin 725 de milioane de coroane (29 de milioane de euro).

"Cred că vom creşte de cel puţin două ori această valoare", a spus ea într-o dezbatere televizată.

Jana Cernochova a refuzat să ofere detalii suplimentare despre transporturi, invocând riscuri de securitate.

Cehia a anunţat luna trecută că a trimis deja arme şi muniţie Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel