Ucraina înființează o bază navală a Gărzii de Coastă la doar 50 km de Crimeea

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Garda de Coastă (din Ministerul de Interne) a Ucrainei a prezentat, în această săptămână, bilanțul activității pe anul 2020. Cu această ocazie, comandantul structurii, contraamiral Oleg Kostur, a informat că în 2021 va fi înființat un nou divizion nave de patrulare. Acesta va avea baza în localitatea Skadovsk, situată la 55 km de istmul Perekop, care leagă Crimeea de Ucraina.

Anul trecut, în cadrul Gărzii de Coastă au mai fost constituite două divizioane de nave la Izmail, pe brațul Chilia al Dunării, și la Berdyansk, pe litoralul Mării Azov.

Potrivit bilanțului, unitățile din Marea Azov răspund eficient la acțiunile provocatoare ale navelor rusești. Aceste unități sunt incluse în Forțele Întrunite ucrainene, desfășurate în zonele de contact cu trupele pro-ruse și ruse, din sudul și sud-estul Ucrainei, Marea Azov și Marea Neagră.

Cu sprijinul partenerilor internaționali, în 2020, a început construcția bazelor în Berdyansk și Mariupol, precum și implementarea unui proiect de anvergură privind reconstrucția unui depozit de nave în Odessa. De asemenea, Garda de Coastă desfășoară activități în vederea recepționării primelor nave produse în cadrul unui proiect de colaborare cu Franța, semnat în iulie 2020.

Pe 3 decembrie 2020, ministrul ucrainean de externe, Arsen Avakov, a declarat că în următorii trei ani, ca urmare a colaborării cu Franța, vor fi construite 20 de nave tip FPB 98 (dintre care cinci în Ucraina) pentru protecția frontierei naționale, supraveghere și contramăsuri.

Nava FPB 98 este o vedetă de patrulare ușoară, fiind confecționată din aluminiu. Are un deplasament de 120 tone, lungimea de 32 m, viteza maximă 35 noduri, autonomie de până la 1200 mile marine la viteza de 12 noduri și un echipaj format din 13 militari.

După șase ani de stagnare, Ucraina a început din 2020 să aloce fonduri mai mari pentru înzestrarea cu nave atât a Marinei Militare (Ministerul Apărării), cât și a Gărzii de Coastă (Ministerul de Interne). Au fost semnate contracte cu SUA pentru 16 vedete ușoare MARK VI (deplasament 72 tone) și cinci vedete de patrulare tip Island (deplasament 168 tone).

Colaborarea cu Turcia va duce la înzestrarea Forțelor Navale cu corvete din clasa ADA, de 2400 tone, începând cu anul 2025. Împreună cu Marea Britanie vor fi fabricate șase vedete purtătoare de rachete și două dragoare de mine.

În domeniul infrastructurii, comandantul Forțelor Navale ucrainene, contramiral Oleksei Nejpapa a anunțat recent că la aproximativ 50 km est de Odessa, lângă localitatea Oceakov, va fi construită principala baza navală, iar la Berdyansk (Marea Azov) terenul a fost pregătit pentru construcția bazei navale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel