Ucraina - deja vu Polonia 1939. De ce suferă Europa de complexul rus? Un banc despre Armata germană care ar rezista o oră în fața Rusiei arată încă teama

Darius Muresan |
Data publicării:
Războiul din Ucraina. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Războiul din Ucraina. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

A trecut aproape un an de când Federația Rusă a lansat invadarea brutală a Ucrainei, declanșând prima criză majoră de securitate după cel de-al Doilea Război Mondial și primul război de cucerire pe care l-a vazut Europa în ultimele decenii.

Eșecul așa-zisei „operații speciale militare” a Rusiei în Ucraina s-a văzut încă din primele zile, Armata rusă eșuând operațiunea fulger care avea ca scop înlocuirea rapidă a conducerii politice a Ucrainei, operațiunea transformându-se într-un adevărat război de uzură.

După eșecul prime faze, Armata rusă s-a retras și s-a axat pe sud-estul Ucrainei, unde a ocupat o mare parte din teritorii pe care apoi le-a anexat ilegal. Contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei, care a beneficiat treptat de sisteme de armament occidentale, tot mai multe și mai moderne, a împins mult liniile ruse, forțele de ocupație fiind nevoite să se retragă din mai multe regiuni anexate. Cea mai dureroasă retragere a fost în Herson, unde rușii au fost nevoiți să se retragă pe malul celălalt al fluviului Nipru. Ca urmare a situației dificile militare, președintele rus a decretat o mobilizare parțială aruncând pe front aproximativ 300.000 de rezerviști pentru a stabiliza frontul.

Unul din miturile care s-au prăbușit în acest prin an de război a fost cel al Armatei Roșii invincibile.

 

Complexul Europei în fața Armatei ruse. „Bundeswehr-ul nu ar rezista în fața Armatei ruse decât o oră”

 

2. Războiul d... (ucraina-razboi_12428500.jpg)

Războiul din Ucraina. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

Oleksandr Shcherba, ambasador al Ucrainei în Austria în perioada 2016-2021, a abordat acest subiect în cadrul unui interviu acordat agenției ucrainene de presă Unian

El a vorbit despre opinia unor lideri europeni care încă trăiesc cu complexe în ceea ce privește teama de Armata rusă și pun la îndoială capacitatea Ucrainei de a învinge militar Rusia, în contextul în care Moscova beneficiază în continuare de resurse uriașe, atât militare cât și umane.

„Aici e într-adevăr o problemă. Iar aceasta e diferența dintre americani și europeni”, precizează ambasadorul ucrainean, care amintește de declarațiile generalilor americani David Petraeus, Mark Milley ori Ben Hodges cu privire la posibila victorie a Ucrainei, lucru care nu se întâmplă cu europenii.

„Cred că multe cadre militare occidentale au încă anumite complexe cu privire la Rusia”, adaugă ambasadorul ucrainean.

El a descris cel mai bine situația cu un banc pe care un fost cadru militar german i l-a spus în trecut, acesta din urmă considerând că Bundeswehr-ul nu ar rezista decât o oră în fața Armatei ruse.

„Un prieten bun de-al meu din Germania glumea odată că Bundeswehr-ul nu ar rezista în fața Armatei ruse decât o oră. O oră pentru că în cele 60 de minute rușii ar râde de capabilitățile militare ale Armatei germane. Acest lucru mi-a spus un important cadru militar german în rezervă! Deci nu e vorba despre faptul că occidentalii subestimează Ucraina, ci supraevaluează Rusia. Și, cred, nu e vorba doar de țări precum Germania și Austria”, a conchis fostul ambasador ucrainean la Viena.

Totodată, diplomatul ucrainean a comparat războiul de agresiune rus cu invadarea Poloniei în 1939, arătându-și convingerea că de data aceasta Vladimir Putin „își va sparge dinții” în Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Puterea militară a SUA e de necontestat. „Un război între Rusia și NATO s-ar termina în trei zile”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel