Ucraina: Cetățenii care optează pentru pașapoarte rusești și-ar putea pierde cetățenia ucraineană

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Un oficial al guvernului de la Kiev consideră că locuitorii Donbasului care optează pentru pașapoarte rusești ar trebui privați de cetățenia ucraineană.

„Constituția Ucrainei precizează că un ucrainian ar trebui să aibă doar o singură cetățenie - cetățenia Ucrainei. Prin urmare, acei oameni care vor primi sau primesc cetățenia Federației Ruse ar putea să-și piardă cetățenia ucraineană”, a declarat Yuriy Hrymchak, potrivit Unian, precizând că toate pașapoartele acestora ar trebui anulate.

Potrivit oficialului de la Kiev, Kremlinul, prin eliberarea pașapoartelor rusești locuitorilor din autoproclamata Republică Populară Donetsk (DPR) și autoproclamata Republică Populară Luhansk (LPR), va avea motive să se folosească de cetățenia rusă pentru a ”proteja” cetățenii din Donbas.

Mai mult, disponibilitatea pașapoartelor ruse îi va ajuta pe cei din administrația celor două republici să evite urmărirea penală de către instituțiile din Ucraina. Totodată, Hrymchak consideră că prin această măsură Rusia urmărește legitimarea noilor structuri de conducere din Estul Ucrainei.

 

Decretul a fost deja semnat de Putin

 

Locuitorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai uşor cetăţenia rusă în virtutea unui decret semnat miercuri de Vladimir Putin, la câteva zile după alegerea noului preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski.

Potrivit acestui decret publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată le va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde un război între separatişti pro-ruşi şi forţele ucrainene s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, să primească un paşaport rus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel