Avioanele F-16 sunt o prioritate pentru Ucraina, dar Mirage-2000D nu pare că ies din discuție: Parisul ar avea pe agenda diplomatică un transfer de aeronave către Kiev

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Pregătirea de decolare a unui avion Mirage 2000D aparținând Franței Sursă: NATO
Pregătirea de decolare a unui avion Mirage 2000D aparținând Franței Sursă: NATO

În urmă cu aproximativ o lună, în ianuarie 2024, Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleshchuk, a declarat într-un comunicat că avionul de luptă multi-rol F-16 este o prioritate absolută, dar nu este exclus ca pe ''cerul ucrainean'' să apară și avionul american A-10 Thunderbolt II și cel francez Mirage-2000D. La momentul respectiv, Oleshchuk a ţinut să precizeze ca "este posibil ca, de ce nu, capacitățile de luptă ale bombardierelor Su-24M să fie susținute de avioane Mirage-2000D". La momentul respectiv, după declaraţiile, Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, prima concluzie a fost  că Ucraina este interesată să primească din Franța avioane de atac care pot lansa rachete ghidate SCALP-EG.

Iar acum, în două articole publicate în 5 și 12 februarie, publicația franceză de specialitate IntelligenceOnline a relatat că Ucraina nu doar negociază cu Franța pentru a primi Mirage-2000D, ci că problema livrării acestor avioane urma să fie aproape subiectul principal al vizitei președintelui francez Emmanuel Macron la Kiev, planificată pentru data de 13-14 februarie.

Cu toate acestea, există acum rapoarte potrivit cărora vizita președintelui francez în Ucraina a fost amânată momentan din cauza "preocupărilor legate de securitate".

Analiştii publicaţie ucrainene Defense Express precizează că este dificil de evaluat contextul diplomatic real al perspectivelor și posibilităților pe care Ucraina le are în a obținere avioane Mirage-2000D.

Cu toate acestea, am dori să vă reamintim caracteristicile speciale ale Mirage-2000D și motivul pentru care Ucraina le solicită de la Franța.

De obicei, când vine vorba de Mirage-2000 pentru Ucraina, au fost multe voci sceptice cu privire la capacitățile acestor aeronave de a desfășura lupte aeriene și/sau de a lovi ținte terestre pe un front considerat cu totul ''nou''. Dar, Mirage-2000 nu ar trebui ignorat, deoarece are câteva caracteristici interesante.

Pentru că, în cazul Mirage-2000D, este vorba despre un avion de atac specializat care a fost comandat de Forțele Aeriene Franceze abia în 1994, a fost produs în cantități limitate (doar 86 de unități) și, în mod interesant, a fost creat pe baza Mirage-2000N, purtător de arme nucleare pentru racheta de croazieră supersonică ASMP/A (ultimul avion în acesta configuraţie a fost radiat de către francezi abia în februarie 2022).

Particularitatea unui avion Mirage-2000D este că a fost proiectat pentru a îndeplini rolul de purtător de rachete de croazieră SCALP-EG. Importanța fiecărui astfel de avion pentru francezi poate fi observată din următoarele date: Bilanțul militar pe anul 2023 indică faptul că Forțele Aeriene Franceze au în prezent în serviciu nu mai puțin de 65 de avioane de acest tip.

 

Avioanele Mirage-2000D ar fi de mare ajutor Ucrainei

 

Pe lângă caracteristica principală de a putea transporta rachetele de croazieră SCALP-EG, Mirage-2000D francez ar putea îndeplini "indirect" o altă funcție importantă pentru forţele aeriene ucrainene, iar acest aspect este se referă la un posibil transfer de rachete Taurus către Ucraina.

Vorbind în mod obiectiv, transferul acestor rachete germane către Ucraina are la bază nu numai pe chestiunea voinței politice, ci și pe cea a utilizării în mod eficient. Analiştii publicaţie ucrainene Defense Express amintesc că a durat "câteva săptămâni" ca avioanele Su-24M ale forţelor aeriene ucrainene să fie modificate pentru a putea lansa rachete SCALP-EG.

Azi, la această oră, Ucraina nu are alte avioane care să poată lansa rachetele Taurus, mult aşteptate din Germania, așa că s-ar putea ca ucrainenii să fie nevoiți să modernizăm din nou aceleași Su-24M. Astfel, în timp ce această "actualizare" este în curs de desfășurare, Ucraina are nevoie de alte avioane de atac care pot transporta rachete SCALP-EG francez. Prin urmare, avioanele franceze Mirage-2000D ar fi cel mai potrivit pentru a îndeplinii acest rol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel