Ucraina anunță că a început producția la propriile drone în stil Shahed

Shahed-136 done kamikaze / captură video
Shahed-136 done kamikaze / captură video

Dronele Shahed arată că nu este imposibil să dezvolți și să produci echipamente de luptă ieftine care să facă față cerințelor luptei moderne.

Dronele iraniene Shahed sunt un exemplu de succes pentru o industrie de apărare. Investițiile în dezvoltarea și producția acestor tipuri de drone sunt infime, raportat la pagubele pe care le generază, iar Ucraina încearcă să copieze ”modelul de business”.

Oleksandr Kamișin, ministrul industriei strategice, a spus că Ucraina produce deja în fiecare lună câteva zeci de „Shahed” autohtone.

Potrivit oficialului, citat de Forbes.ua, industria de apărare ucraineană aduce o contribuție semnificativă la creșterea economiei Ucrainei.

„Începând cu ceea ce se numește „Ukrainian Shahed”, nu spunem numele acestui produs, dar am început producția în masă a acestuia și acum (producem) zeci pe lună, continuând cu multe alte articole pe care anterior le produceam foarte puțin, dar acum avem numere decente”, a spus Kamișin.

Anterior, ministrul a anunțat că până la sfârșitul anului Ucraina va produce zeci de mii de drone pe lună, în timp ce șeful Ukroboronprom, Herman Smetanin, a spus că a început producția multor tipuri de drone în diferite zone din Ucraina, relatează UPravda.

Ucrainenii produc deja lunar câteva mii de done, printre care ”clona” dronei iraniene Shahed, dar și modele mai puternice, capabile să zboare până la 1.000 de kilometri.

 

Rușii au dat lovitura cu dronele Shahed

 

Deși nu se cunoaște costul exact al vehiculelor aeriene fără pilot, se presupune că acesta este cuprins între 20.000 și 40.000 de dolari. Dronele folosite în luna septembrie ar fi costat Kremlinul între 10 și 20 de milioane de dolari.

În ultima perioadă, trupele ruse au intensificat atacurile cu drone kamikaze de tip Shahed-136 (Geran-2 după denumirea rusească). Spre deosebire de rachetele de croazieră, loviturile cu aceste mijloace aeriene au continuat destul de activ, pe tot parcursul verii.

Rușii au întrebuințat 197 de drone Shahed în iunie, 246 în iulie și 167 în august. În luna septembrie a fost stabilit un record, fiind folosite 503 drone de acest tip. Numărul acestora este semnificativ mai mare decât vârful înregistrat anterior, respectiv în luna mai, când au fost lansate 413 drone.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel